lördag 18 juli 2020

Ny strategi bli fastighetsmagnat


Det var ett tag sedan jag skrev ett inlägg här i bloggen och det är p.g.a. att det har haft mycket att göra på jobbet, hemma och i min nya verksamhet som redovisningskonsult. Jag har dock inte legat på latsidan utan jag har fortsatt investerat i mina investmentbolag eller dess underliggande bolag. Månadsrapporten hann jag inte alls med så jag får göra ett avbrott och ta den nästa månad istället. 

Jag har alltid varit lite snål av mig och när jag surfade runt lite till fbindex.se så märkte jag att flera fastighetsbolag värderades med ganska stora rabatter mot justerat eget kapital eller NAV. Jag fick då idén att skapa en ny portfölj för fastighetsbolag och knåpade även fram en strategi som förhoppningsvis ska ge mig en fin avkastning på lite längre sikt.

Grundtanken är att köpa billigare och eventuellt sälja dyrare och detta ska jag göra med hjälp av rabatten/premien som gäller för respektive fastighetsbolag. Detta hittar jag lättast hos fbindex.se som även driver ibindex.se där jag håller koll på mina investmentbolag.

Nu till lite egen reklam:
Söker du en redovisningskonsult som likt dig varit egen företagare under många år så är du välkommen att kontakta mig genom kommentar fältet nedan eller DM på Twitter. Jag erbjuder både fast pris och tim pris till låga priser. Jag kan hålla låga priser då jag sköter allt digitalt och jobbar hemifrån utan dyra lokal kostnader. Jag kan ta emot kunder från hela Sverige. www.sweweb.nu. ex. På tjänster är bokföring, löner, moms, deklarationer, bokslut, årsredovisningar och mycket mer.


Strategin


1. Köp fastighetsbolag som värderas med minst 10% rabatt mot substansvärdet - helst mer.

2. Skulle ett fastighetsbolag värderas till mer än 10% premie mot substansvärdet så kan jag börja sälja av och använda pengarna till köp av andra fastighetsbolag som värderas med rabatt.

3. All utdelning ska såklart återinvesteras i de fastighetsbolag som jag just nu anser vara lägst värderat.

Portföljen idag

Jag har sedan tidigare haft en gammal kapitalförsäkring hos Nordnet som hade några mindre innehav kvar och dessa sålde jag i veckan och köpte på mig följande fastighetsbolag.

5st Atrium Ljungberg (34%)
10st Diös (20%)
5st Fabege (30%)
5st Hufvudstaden (41%)
50st Klövern (37%)
10st Kungsleden (28%)

Siffrorna i parantes visar substansrabatten just nu enligt ibindex.se och som du ser är rabatterna väldigt fina just nu i dessa bolag och bräcker med lätthet de gamla investmentbolagens rabatter.

Värdet mellan de olika innehaven är ganska jämt just nu men jag kommer inte att ställa några kvar på en likaviktad portfölj. Portföljen startade med 3771 kr i likvida medel så det får anses vara startvärdet för portföljen. Jag har ännu inte bestämt om jag ska lägga in någon summa varje månad eller om det får bli lite sporadiska insättningar när det finns pengar över. Planen är dock, som i min pensionsfond med investmentbolag, att jag inte ska ta ut pengarna från portföljen utan låta det växa och växa tills förtidspensionen kommer, då tanken är att kunna leva på utdelningarna. När det händer står kanske skrivet i stjärnorna men jag har tyvärr svårt att läsa av dom så ska vi säga kanske om 10-15 år?

Fastighetsbolag har historiskt sett gett en väldigt bra avkastning och jag satsar nu på att denna avkastning kommer att fortsätta men historisk avkastning visar självklart inte på hur det kommer att gå i framtiden.

Vad tycker du om min lilla portfölj med fastighetsbolag?


Gratis Aktiehandel (Annons)
  • Avanza erbjuder courtagefri (gratis) handel i aktier för alla nya kunder som har ett depåvärde på mindre än 50000 kr hos Avanza. Avanza var mitt första konto med courtagefri handel men nu ligger depåvärdet på drygt 42000 kr och därför kommer inga flera insättningar att göras på detta konto. Starta här en gratis ISK depå hos Avanza. (annonslänk)
  • Nordnet erbjuder gratis handel i aktier så länge depåvärdet är mindre än 80000kr. Jag har tyvärr varit kund hos Nordnet i många år så jag kunde inte ta del av detta erbjudande. Öppna ett gratis ISK hos Nordnet här. (annonslänk)

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Pixabay.

1 kommentar:

  1. Låter spännande ! ser fram emot rapport framöver.

    SvaraRadera