Strategier och Mål

Strategier och Mål har reviderats 2017-11-19.

Idag (2017) är jag 39 år och lever tillsammans med min fru och två barn. Frun har inte så särskilt höga inkomser så det är upp till mig att betala större delen av våra kostnader och planera inför framtiden.

Mål och strategier kan förändras beroende på livssitutationen och yttre omständigheter men det stora ultimata målet är att kunna gå i pension innan jag fyller 60 år och leva på den avkastning mina portföljer ger. Under dessa drygt 20 år ska vi även ha köpt och betalat klart för ett hus i Vietnam där jag och min fru har tänkt leva flera månader per år. Då vi tänker leva en stor del av tiden i Vietnam kommer vi inte att behöva någon extrem avkastning då levnadskostnaderna där är mycket lägre än här.

Mina mål och strategier är uppdelad på tre olika strategier.

1. Investmentbolag
Mål: 10% avkastning per år
Jag har tidigare skrivit om min strategi om att varje månad investera 2000 kr i 4st investmentbolag och denna strategi kommer att ligga kvar. Här låter jag några av Sveriges bästa investerare göra jobbet för mig och jag tror att med årens gång kommer de att ge mig en avkastning som överstiger index med hästlängder. Som sagt kommer 2000 kr att investeras varje månad i investmentbolagen Öresund, Creades, Investor och Latour.

Bolagen ska ägas på mycket långsikt men skulle aktiekursen bli för hög (aktiekursen mer än 10% högre än substansvärdet) så kan innehavet säljas av. När kursen går ner i närheten eller under substansvärdet igen ska pengarna återigen användas för att köpa aktier i samma bolag. Återinvesteringen görs stegvis förutom om rabatten skulle bli stor, då en större summa kan återinvesteras direkt. På detta sätt borde jag kunna utöka totalavkastningen mot om jag skulle ha behållt aktierna oavsett substanspremie.

Utdelningen ska återinvesteras i samma bolag så att ränta på ränta effekten kan göra sitt.

2. Utdelningsbolag
Mål: 10% avkastning per år
Jag kommer att skapa en lista på bolag med hög utdelning som jag kan tänka mig äga under mycket långsikt. Direktavkastningen ska vara mer än 2,5% men helst mer än 5%.

Varje månad investeras 2000 kr i bolag på listan som har haft en tillfällig nedgång (endast om inga allt för negativa nyheter har dykt upp) eller som ser ut att vara lågt värderade för tillfället.

Utdelningen ska så långt det går återinvesteras i samma bolag. Gäller endast när utdelningen uppgår till minst 500 kr annars kan utdelningarna investeras i andra bolag på listan.

Om värderingen blir mycket högre än vad som historiskt har gällt för företaget kan innehavet säljas för att investeras i andra lägre värderade bolag på listan.

Listan med utdelningsbolag kommer att uppdateras kontinuerligt men tanken är att den ska innehålla 15-30 olika bolag.


5 kommentarer:

 1. Hej!
  Önskar dig all lycka till, kommer bli kul att följa dig på din resa!
  /S

  SvaraRadera
 2. Tjenare Snållänningen!
  Tackar och roligt att du hittade till min blogg.

  SvaraRadera
 3. 172 papp i insättningar i år för att sen gå ned till 60 papp 2018? Vadan detta? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Januari 2017 startade jag min preferensaktie portfölj genom att sätta in 100000kr direkt och det är därför det går upp så mycket för 2017. 72000kr är de fasta månadsinsättningarna. Jag har ändrat på målen och 2018 ska 80000kr sättas in.

   Radera
 4. Spännande!
  Har precis nu börjat följa dig. Ska bli riktigt kul att hänga med på din resa!
  Mvh Pappa Betalar?

  SvaraRadera