måndag 19 februari 2018

Köpt mer i Svolder

Detta inlägg är sponsrat av Avanza och innehåller annonslänkar.
Den senaste veckans generella börsnedgång fick även investmentbolaget Svolder att gå ner rejält. Kursen har dock gått ner mycket mer än vad substansvärdet har så just nu är substansvärdet på nästan 13%. Detta tycker jag är riktigt lågt speciellt då Svolder har handlats med premie många gånger under de senaste 3 åren.

Idag köpte jag på mig 30st aktier till i Svolder B och mitt totala innehav ligger idag på 63 aktier och planen är att köpa på mig fler så länge kursen håller sig under 93. Jag hoppas dock på att kursen ska ner lite till så att jag kan köpa på mig ett större antal direkt. Just nu har jag praktiskt taget ingen kassa så jag har varit tvungen att använda mig av Nordnets Knock out lån för att finansier mitt senaste köp. Lånet kostar endast 0,99% i ränta och jag kommer inte att belåna mig allt för mycket.

I slutet av månaden kommer 4000 kr att sättas in och dessa kommer troligen att användas för att betala av lånet men en idé jag har haft är att eventuellt sälja av en del Svolder B aktier så fort kursen kommer runt 100 kr igen. Så jag kallar detta för en långsiktig investering med potentiell kortsiktig vinst.

Svolder är ett rent investmentbolag som äger en bred aktieportfölj av små- och medelstora bolag. De har haft en väldigt bra historik där de på 15 år har gett en totalavkastning på substansvärdet med 985% jämfört med SIX return index som ökade 491% under samma tidsperiod. Man skulle alltså ha fått nästan 10 gånger pengarna om du hade satsat på Svolder för 15 år sedan. Sedan Svolder startade 1993 har de haft en totalavkastning på substansvärdet med 2870% jämfört med SIX return index som ökade 1673% under samma tidsperiod.

Svolder skulle kunna vara en aktie som man skulle kunna köpa och kasta in i byrålådan och låta den ligga där under lång tid. Även om jag skulle lära mig mer om aktier och stock picking så tror jag att jag kommer att ha väldigt svårt att nå Svolders track record så Svolder kommer att få ta en större andel av min portfölj så länge substansrabatten är så hög.

Mer information om Svolder hittar du hos Avanza.

Aktiepappa har också bloggat mycket om Svolder och har även skrivit om Svolders bolagsstämma. Riktigt nyttig information för alla som vill ha lite mer information om Svolder. Alla aktiepappas Svolder inlägg hittar du här.

Äger du Svolder och vad tycker du om bolaget?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i Svolder.

Bild från Svolder.

4 kommentarer:

 1. Svolder är en fin aktie som ger en bra exponering mot småbolag, kommer själv öka mer i Svolder. Utdelningen är ganska låg, men det har varit en del fina höjningar under dem senaste åren.


  Mvh /Investmentbolagsinvesteraren

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren Investmentbolagsinvesteraren.
  Håller med dig att utdelningen är ganska låg just nu men det verkar ju som att de lyckas investera sin vinster riktigt bra.
  Mvh, MiljonMål

  SvaraRadera
 3. Svolder är en personlig favorit med en av landets mest kompetenta och frispråkiga vd. Läs gärna VD-ordet i årsredovisningarna några år tillbaka så förstår ni vad jag menar.

  Risken på kort/medellång sikt är den stora exponeringen mot bostadsmarknaden i portföljen, på långsikt så är det som beskrivs ovan som en idealaktie för byrålådan.

  En kommentar om den låga direktavkastningen, för några år sedan så beslöt Svolder att ändra utdelningspolicyn från 5 procent av substansvärdet (fritt ur minnet, ta det inte bokstavligt) till det som gäller idag, att alla utdelningar från portföljbolagen går direkt ut till Svolders aktieägare. Att ha en högre utdelning skulle då innebära att bolaget delade ut mer än kassaflödet och tvingades sälja av bolag eller låna för att dela ut. Den låga utdelningen är med andra ord mer långsiktigt hållbar, jag skulle även argumentera för att bara dela ut hälften av det Svolder tar in med hänsyn till hur väl det lyckas med sina placeringar historiskt.

  Vänligen
  Lordcashpoint

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lordcashpoint!
   Håller med dig, de har lyckats bra historiskt så det kan nog vara en bättre idé att de investerar mer själva än att dela ut mer.
   Med vänliga hälsningar
   MiljonMål

   Radera