söndag 24 juni 2018

Sagt upp Netflix

Jag har under en längre tid haft ett Netflix abonnemang som egentligen startade som en gratis månad men som jag sedan lät vara. Jag tycker om att kolla på serier och film och hade jag haft mer fritid hade jag nog behållit abonnemanget. Som det ser ut nu är dock fritiden väldigt begränsad då mitt jobb och familjen tar mycket tid. Vid sidan av allt detta har jag även ett eget företag som också upptar rejält med tid. Netflix abonnemanget känns därmed mer och mer som en ganska onödig utgift då jag inte har tiden att sitta och se på det enorma utbudet som Netflix erbjuder.

Jag kommer dock inte bli helt fri från serier och filmer då jag får låna min brorsons Netflix abonnemang. I och med avslutet av Netflix kommer jag att spara in 109kr/månad eller 1308kr på ett år och denna slant kommer jag att sätta in i aktiedepån istället för att förhoppningsvis förränta sig till en fin summa pengar lagom till pensionen. Använder vi oss av Stefans sparkalkylator så kan man se att 109kr/månad i 20år med 8% avkastning/år skulle ge en summa på ca 53000kr. Inte dåligt för en sådan liten summa pengar.

Min budget ser nu ut som nedan


Inkomster2100021000
Hyra−6550−6550
El−400−350
Försäkring−155−155
Mobilabonnemang−598−598
Busskort−860−725
Radiotjänst −195−195
Mat−5000−5000
Nöjen−2000−2000
Netflix −1090
Övrigt−1000−1000
Totala kostnader−16867−16573
Kvar41334427

Jag har aldrig varit superstrikt med att följa budgeten punkt till pricka utan detta är mer ett sätt att se vart alla pengarna tar vägen och försöka hitta sätt att hålla nere kostnaderna.

Mina små förändringar börjar ge synbar resultat och just nu visar budgeten +4427kr varav 4109kr ska skickas till aktiedepån varje månad. Jag tycker dock att det måste finnas mer att göra för att sänka mina kostnader men framför allt att öka mina intäkter. Jag kommer att framöver skriva mycket mer om min jakt på att sänka mina kostnader och hitta nya inkomster. Det finns säkert mycket som jag inte har hittat där ute så jag vore jätte tacksam om du som läsare kanske kan ge lite tips genom att lägga en kommentar längre ner på sidan.

 Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Pixabay.

fredag 22 juni 2018

Glad midsommar!


Nu har tiden för midsommar firandet kommit och jag tänkte skriva en liten lägesrapport.  Det var ett tag sedan jag skrev ett inlägg i bloggen och det finns två förklaringar till detta. För det första har jag jobbat ganska mycket den senaste tiden och för det andra har sparandet blivit lite tråkigare pga den långsiktiga strategin så det har blivit färre transaktioner.

Tråkigare och långsiktigare sparande är den nya strategin och passar mig bättre då jag nu inte har lika mycket tid att hålla koll på börskurser som jag hade förra året. Planen är att mer och mer gå över till att investera i investmentbolag som handlas till rabatt och låta några av finansvärdens bästa investerare ta hand om mina pengar. Företag som Latour, Investor, Öresund, Creades och Svolder har haft en väldigt bra historisk avkastning och jag räknar med att de ska kunna ge oss aktieägare en riktigt bra avkastning under många år framöver.

Min investering i Gamestop verkar hittills ha blivit en bra affär. Under veckan har de bekräftat att två intressanter håller på att förhandla om ett uppköp av bolaget men att det fortfarande är väldigt osäkert om det blir en affär. Aktiekursen gick upp en hel del efter dessa nyheter och jag börjar nu tänka på om det kanske är bäst att sälja av innehavet för att betala av den lilla skuld jag har i depån.  Jag har dock ingen brådska så jag får fundera mer under helgen.

Vad tycker du ska jag behålla eller sälja mitt innehav i Gamestop?

Tillbaka till investmentbolagen så tycker jag att värderingarna har kommit ner till fina nivåer jämfört med substansvärdet och jag skulle helst vilja köpa fler aktier i mina investmentbolag men just nu har jag inga pengar kvar i mina depåer. Att köpa aktier med en rabatt på 15-25% tycker jag är en riktigt bra affär.

Vilket eller vilka investmentbolag tycker du om?

Ha en trevlig midsommar allihopa!

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Pixabay.

fredag 1 juni 2018

Månadsrapport Maj 2018

Maj blev en riktigt bra månad för mitt nettovärde då jag fick min slutlön från mitt förra jobb inkl. semesterersättning och det är bla denna summa som gjort att värdet har gått upp med mer än 48000 kr under månaden. Kul att få in en större bunt pengar men kanske lite jobbigt att inte kunna ta ut någon semester under året. Planen är att kanske ta ut någon vecka med obetald ledighet längre fram.

Största förändringen under månaden för portföljen var försäljningen av mina 800st Dala Energi aktier och förklaringen till min försäljning är att Nordnet ska börja ta ut en kvartalsavgift för att kunna ha onoterade aktier i depån så jag gjorde det enkelt för mig och sålde allt. Totalt efter courtage avgifter fick jag 10950 kr + 196 kr i utdelning vilket gav en totalt vinst på 1136 kr eller drygt 11% avkastning på denna affär. Min plan var från början at äga Dala Energi under väldigt lång tid men Nordnets avgifter skulle tyvärr äta upp stora delar av avkastningen. Jag kunde ha flyttat aktierna till Avanza men valde istället att dra ner helt på onoterat och koncentrera mig mer på noterade investmentbolag och utdelningsföretag.

Köp under Maj:

20st Cherry
30st Electra Sweden
6st Creades
30st Latour
200st Global Gaming

Det blev ganska många köp under maj och min investering i Global Gaming gjorde att jag blev tvungen att gå in krediten. Tanken är nu att vänta in utdelningar och fler insättningar för att täcka krediten innan jag börjar köpa mer men skulle det uppstå något bra köptillfälle så kan jag ändå tänka mig att göra fler köp på kredit.

Resultat Maj


Totalt portföljvärde: 138.281 kr
Likvider bankkonton: 314.590 kr
Toborrow: 0 kr
4Spar konto: 10.450 kr
Totalt värde: 463.321 kr

Insättning ISK: 4000 kr
Dala Energi + Golfstar + Sushirullen: 9.700 kr
Totalt KF + depå: 75.138 kr
Totalt ISK: 70.590 kr
Totalt Avanza KF: 20.000 kr
Totala insättningar: 179.428 kr

Mina portföljer hittar du nu i portföljsidan istället och här kan du följa hur de utvecklas live samt mängder med olika nyckeltal.

Sonens portfölj

Sonen gjorde en försäljning och det var Nobina som jag tyckte hade återhämtat sig riktigt snabbt så jag tog en liten snabb vinst åt honom. Jag köpte 15 aktier i Nobina för 40,2 kr/st i Juli förra året när aktiekursen hade fallit brant och tanken var att hålla kvar i dem för utdelningens skull. Nu hade aktiekursen återhämtat sig rejält och jag bestämde mig för att sälja för 61,4 kr. Sonen gjorde en vinst på 314 kr eller 51,9% i totalavkastning.

Tyvärr går resten av portföljen lite halvdåligt så totalt sett ligger han på plus men inte mycket. Under månaden köpte jag 20st aktier i Latour och det innehavet har därmed seglat upp till ett av de större innehaven i sonens portfölj. Scandic Hotels är dock fortfarande hans största innehav.

Hur gick din Maj?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Pixabay.