torsdag 28 september 2017

Genomgång av sonens sparande

I November förra året startade jag en kapitalförsäkring åt min son och har sedan dess satt in min andel av barnbidraget samt de pengar han har fått som presenter. Hans portfölj har varit väldigt passiv jämfört med mina egna portföljer och jag tänkte med detta inlägg gå igenom lite närmare hur det har gått för hans portfölj.

Till dags datum har han gjort insättningar på 9375 kr och portföljvärdet ligger idag på totalt 9909 kr vilket betyder en avkastning på 534 kr eller 5,7% på mindre än ett år. En helt klart godkänd avkastning med tanke på hur dåligt det har gått för mina egna portföljer.

Tanken med sonens portfölj var från början att den skulle vara väldigt långsiktig och det verkar ha fungerat väldigt bra hittills. Allt är dock inte frid och fröjd då två innehav lyser rött, Betsson och speciellt Unlimited Travel Group. Jag tror dock på dessa bolag på långsikt  och kommer att låta dem ligga kvar i sonens portfölj.

Fullträffar har varit Latour som ligger på +32,8% sedan köp och köpet av Philly Shipyards som gav en realiserad vinst på 411 kr inklusive utdelning. Philly Shipyards är den enda aktie som jag har sålt i sonens portfölj men det kommer troligen inte att ske så många fler försäljningar den närmaste tiden i denna portfölj. Istället kommer jag att köpa mer aktier/fonder när tillfällen ges och pengar finns i depån.

Annons:


Även om det är en kort period att jämföra med så visar resultatet att långsiktig investering i olika bolag och fonder har gett ett klart bättre resultat än mina andra mer kortsiktiga affärer. Detta har fått mig att vakna upp lite och börja investera mer långsiktigt men med planen att göra detta sakta men säkert och inte med allt för stora belopp.

Regeringen har gått ut med glada nyheter för oss barnfamiljer (dock inte för oss sparare tyvärr) och höjt barnbidraget med 200kr. Detta innebär att jag troligen kommer att få 100kr extra per månad efter årsskiftet och självklart kommer dessa slantar att gå raka vägen in i sonens portfölj. Ränta på ränta effekten kommer därmed att öka rejält med tiden. Spar horisonten för portföljen är nu minst 17 år då sonen nyss fyllt 1 år. Mitt mål är att sonen ska ha runt 300000kr i portfölj värde när han fyllt 18 år och förhoppningen är såklart att jag då har lärt ut sparande till honom och att han kan ta över portföljen. Om detta inte är fallet kommer jag att fortsätta förvalta portföljen åt honom och använda pengarna till ex. körkort, insats till en lägenhet eller annat som kan kosta en slant.

Sonens portfölj 2017-09-27.


Har du något sparande till dina barn?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. 

Bild från Pixabay.

onsdag 27 september 2017

Köpt ICA och Axfood

SEB gick idag ut med en analys av livsmedelskoncernerna ICA och Axfood där de sänkte riktkurserna rejält och rekommenderade sälj. De pekar på att konkurrensen från bla Coop och Lidl kommer att bli hårdare.

Jag tycker dock annorlunda då jag handlat mat i alla fyra företagen och har sett hur mycket kunder som kommer och går från butikerna. Personligen tycker jag att Coop har varit i nedåtgående spiral under många år och verkar mest koncentrera sig att spendera pengar på nya namn och renoveringar.

ICA har alltid haft många kunder men har dock högre priser. Bra kampanjer med special priser och bonussystem gör att man ändå väljer dem som basbutik. De har en enorm bredd i sortimentet vilket gör att man lätt kan handla där vid behov.

Willys tycker jag kommer på andra plats gällande antalet kunder men det verkar som det ökar för dem. Priserna är lite lägre på Willys än ICA och dem har också väldigt bra kampanjer ibland. Jag brukar också handla på Hemköp men dock endast när jag behöver något snabbt då priserna har en tendens att vara lite för högt satta. Priserna är dock ändå lägre än vad lilla Coop har så jag väljer nästan alltid Hemköp framför lilla Coop.

Annons:


Lidl har vuxit snabbt i Sverige men med förluster och har fortfarande en väldigt liten marknadsandel. Priserna är enligt mig som lägst hos Lidl och det blir ganska mycket köp hos dem också då jag försöker hålla ner hushållskassan. Deras sortiment är dock extremt mycket mindre än vad ICA och Willys kan ståta med så tyvärr går inte allt att köpa hos Lidl.

Personligen tror jag inte allt att konkurrensen från Lidl och Coop kommer att förstöra för ICA eller Axfood (äger bla Willys och hemköp) utan den största konkurrensen i framtiden lär komma från online försäljningen och här har Axfood med mat.se tagit rejäla framsteg och lär växa snabbt med tiden. Online tror jag dock inte kommer att ta särskilt mycket marknadsandel de närmaste åren utan det kommer nog att ta en lång tid innan folk ändrar sin vana att snabbt kunna gå till närmaste butik och köpa det man behöver. ICA är klart störst på marknaden och det kommer de nog att vara under lång tid framöver.

Så idag dippade båda aktierna rejält efter SEBs analys och jag valde då att köpa på mig 40st Axfood á 136,7 kr samt 20st ICA gruppen á 305,1 kr. Som det ser ut nu ser det ut som att Axfood har återhämtat sig till strax över 139 kr medan ICA gruppen ligger på ungefär samma kurs.
Dessa köp gör jag på medellång sikt men kan tänka mig att hålla aktierna lite längre.

Jag Tiden kommer att förtälja hur det går.

Vad tycker du om Axfood, ICA gruppen och SEBs analys?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. När detta skrivs äger jag aktier i Axfood och ICA gruppen.

Bild från Pixabay.

onsdag 20 september 2017

Catena Media köper igen

Catena Media är ett bolag som jag har följt länge och investerat i då och då. Här kan du läsa ett av mina tidigare inlägg om Catena Media.

Catena Media är ett bolag inom affilliate marketing för Casino och betting företag, de har webbsidor med innehåll som slussar vidare spelare till olika spelbolag och som tack får de stora provisioner för varje spelare. Bolaget visar en väldigt kraftig tillväxt både organiskt och via bra förvärv.

Idag kom nyheten om att de har förvärvat ett Japanskt bolag för 5,5 miljoner dollar eller ca 44 miljoner kronor. Detta är ett bolag som har intäkter på 350000 Euro per kvartal eller 13,36 miljoner kronor per år och ger en rörelsemarginal på ca 80% eller 10,7 miljoner kronor per år. Catena Media betalar alltså ca 4,11 gånger rörelsevinsten vilket måste betraktas som extremt lågt speciellt när de tänker integrera sina befintliga Japanska domäner med det nya teamet i Japan.

Catena Media har gjort många förvärv med minst liknande eller ännu bättre nyckeltal vilket visar att de kan växa väldigt snabbt och har lyckats väl med att integrera dessa i koncernen.



Börskursen har dock inte alls gått så bra de senaste månaderna och förklaringen är att de valde att gå över till vinstdelning istället för att få en klumpsumma för varje ny kund som de lyckas få till de olika spelbolagen. Detta gör att intäkterna kommer att gå ner en aning de närmaste kvartalen (eller rättare sagt mindre tillväxt än tänkt) men också att intäkterna kommer att bli klart högre i det längre perspektivet. För varje spelare som de rekryterar så får de en andel av den spelarens insättningar så länge de spelar istället för en klumpsumma direkt och sedan inget mer. Detta tror jag inte att marknaden har förstått och det lär därmed ta tid innan kursen börjar vandra uppåt igen.

Några dagar sedan kom dock kalldusch nr 2 när flera av storägarna valde att sälja av en mindre del av deras aktier i Catena Media. Detta är självklart mycket negativt för ett företag som redan låg i nedgångsspiral och kursen gick ner och har fortsatt ner en aning.

Idag slutade kursen på 77 kr och jag valde att köpa på mig en mindre post med 20 aktier á 77,75kr men jag ägde redan sen tidigare mini futures i mitt Avanza konto. Dessa minis ligger på rejält minus men jag tror att kursen borde vända uppåt igen snart. Dagens köp betraktar jag som långsiktigt och jag kan eventuellt tänka mig att köp på mig fler den närmaste tiden. Minis var något jag höll på med mycket för någon månad sedan då jag mest höll på med kortsiktig handel men detta är något jag kommer att dra ner på rejält och istället ska jag koncentrera mig på att äga aktier under långsikt.

På långsikt tror jag att Catena Media kan tjäna bra mycket mer pengar än vad de gör idag och troligen bli den största affilliate aktören inom spelbranschen globalt sett.

Vad tycker du om Catena Media?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. 

Bild från Pixabay.

måndag 18 september 2017

Indexfond månadssparande?

Har du läst min blogg tidigare så kan du nog snabbt konstatera att min track record har varit minst sagt dålig sedan starten i November och jag håller nu på att sakta men säkert gå tillbaka till långsiktiga investeringar.

Jag har tidigare skrivit om att jag börjat månadsspara i 4 investmentbolag som alla historiskt sett har lyckats prestera bättre än index. En tanke jag har gnetat på de senaste veckorna är att kanske börja månadsspara en del i indexfonder. Med en indexfond kommer jag att lyckas ungefär lika bra som index utan att behöva tänka på vilka företag som kan lyckas på långsikt och troligen också med mycket mindre risk.

Ett problem är dock att det kan lätt bli tråkigt att investera i indexfonder då jag kommer inte få några utdelningar och det blir därmed mindre återinvesteringar. Kort sagt mycket mindre för mig att göra och jag låter då marknaden helt ta över mitt jobb. 

Annons:


Att ha en mindre del av mitt sparande i indexfonder tycker jag ändå kan vara en riktigt bra idé och jag har därför gjort en första investering med 500 kr i Nordnets Superfond Sverige. Jag valde denna fond då den inte har några avgifter och i det riktigt långa loppet kan detta avara extremt viktigt för min totalavkastning.

Jag kommer som sagt att börja investera väldigt smått och jag har ännu inte bestämt mig om jag ska börja månadsspara eller ej. 

Vad tycker du? Är indexssparande eller sparande direkt i aktier bäst? Eller tycker du att en kombination av de två är bättre?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. 

Bild från Pixabay.

lördag 16 september 2017

Tillbaka till långsiktigheten!

Som ni säkert märkt av mina senaste inlägg har jag valt att dra ner på mina portföljer och ta ut en större del av kapitalet. Dessa pengar har jag lagt på bankkontot för att finansiera en eventuellt framtida köp av mark/hus i Vietnam. Jag har ingen aning när detta kommer att ske förutom att det kan ske när som helst. Skulle det bli en större nedgång på börsen kommer jag nog att börja investera större summor på börsen igen.

Jag är dock inte helt borta från börsen utan har fortfarande över 100000kr i mina olika portföljer men som till stor del består av kontanter.

Långsiktiga investeringar igen!

Kortsiktiga investeringar har inte fungerat särskilt bra och därför kommer jag att gå över till mer långsiktiga investeringar tillsammans med swing trading i aktier som jag ändå kan tänka mig äga på långsikt.

Under 2017 kommer jag inte sätta in mer pengar i ISK/KF utan istället kommer jag att använda de likvida medel jag fortfarande har i depåerna för mitt månadssparande i investmentbolag, swing trading samt andra långsiktiga innehav. Min tanke är att börja sätta in en slant varje månad igen efter årsskiftet.

Jag valde att sälja en del av mitt innehav i H&M i torsdags och fredags då det tog en allt föe stor andel av depån. Troligen kommer jag att behålla den andel jag har idag och eventuellt köra lite swing trading när det går tillfälle.

Jag har även köpt på mig mindre poster i Securitas och Skanska som jag alltid tyckt vara välskötta företag som växer med fina vinster och utdelningar.

De senaste 2 veckorna gjorde jag en trade i JLT som blev helt klart godkänd med en vinst på 779kr. JLT är ett företag som jag tror borde bli en riktigt bra investering på långsikt men kursen har en tendens att gå upp och ner mycket på bara några dagar så jag har hållt mig till swing trading istället. Jag kan dock tänka mig att behålla en mindre post på långsikt nästa gång jag gör en trade.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. 

Bild från Pixabay.

söndag 3 september 2017

Resultat/analys Tradingcase Gamestop

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza.




Den 24:e Juni skrev jag om ett av mina tradingcase i Gamestop och här tänkte jag skriva ner hur det hela gick samt en ny analys av företget. Du kan läsa det gamla inlägget här samt min första analys här.

Jag köpte 60st aktier för 20,68 dollar i Juni och kursen började klättra uppåt sakta men säkert. Under Augusti valde jag att dra ner på mina aktieportföljer och Gamestop var ett av företagen som såldes ut till kursen 21,4 dollar. Nu tänker du nog att detta blev ju en helt ok vinst på så kort tid men icke sa nicke då den Svenska kronan stärktes rejält mot dollarn och istället för en liten vinst blev det en förlust på 569 kr.

Riktigt tråkigt men i efterhand var det bra timat då kursen idag ligger på endast 18,67 dollar. Denna nedgång innebär att företaget är enligt mig ännu lägre värderat än tidigare och ger idag en stor direktavkastning på 8,14% som delas ut kvartalsvis. Den senaste skarpa nedgången kom av att bolaget redovisade ett klart lägre resultat jämfört med samma kvartal förra året. Omsättningen gick dock uppåt och de nya affärområdena börjar sakta men säkert att väga upp nedgången för spelverksamheten.



Lite nyckeltal
Eget kapital/aktie: 22,8 dollar
Förväntad vinst/aktie 2017: 3,1 till 3,4 dollar
P/E-tal: 5,5 eller 6
Direktavkastning: 8,14%
Soliditet: 50,1%
Goodwill i % av balansräkningen: 36,8%

Mer info om Gamestop hos Avanza. (Adlink)

Gamestop fortsätter att ge en hög utdelning till sina aktieägare samtidigt som de fortsätter att köpa tillbaks billiga aktier på börsen. Ex. har antalet aktier gått ner från 104,2 miljoner till dagens 101,4 miljoner på bara ett år. 2012 hade de hela 141 miljoner aktie vilket är en nedgång på ca 35% i antalet aktier på mindre än 5 år. Ett problem med detta är skulderna är höga och de fortsätter att öka för varje kvartal samtidigt som goodwill har en ganska stor andel av balansräkningen. Här skulle nog en temporär nedsättning av utdelning vara att föredra så att de kan börja betala av en del av skulderna. Återköpen av aktier tycker jag borde vara kvar så länge aktiekursen är så extremt låg. Detta skulle temporärt dra ner aktiekursen men på långsikt vore det nog det bästa för företaget. När skulden sedan gått ner kan de återigen sakta men säkert höja utdelningen.

Gamestop är som du kanske vet inom spelbranschen och speciellt retail delen av branschen vilket har varit på nedgång nu när spel blir alltmer digitalt. Företaget har dock stora planer på att förändra företaget och har även skapat nya affärsområden som förhoppningsvis ska ge tillväxt för företaget totalt och kompensera för nedgången inom den gamla kärnverksamheten.

Personligen tycker jag om bolagets fina nyckeltal och på den här nivån borde kursen kunna gå upp igen speciellt när julhandeln börjar. Just nu har jag dock inga aktier och kassan är extremt liten i min kapitalförsäkring. Skulle jag sälja några av mina innehav i Nilörngruppen och H&M så kommer jag troligen köpa på mig ett innehav och behålla det på lite längre sikt.

Vad tycker du om Gamestop?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger just nu inte några aktier i GameStop Corporation.

Bild från GameStop.

lördag 2 september 2017

Månadsrapport Augusti 2017

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för 4Spar.
Det tog någon dag extra att skriva månadsrapporten då jag varit sjuk några dagar. Screenshotsen är från idag så jag råkar gå in en dag i September. Lite fusk men bättre sent än aldrig.

Augusti har varit en månad av nedmontering då jag bestämt mig att dra ner mina investeringar på börsen och istället utöka bufferten inför en eventuell markinvestering i Vietnam (frugans hemland). Stora positioner har sålts under månaden och depåerna har förändrats radikalt. Det är fortfarande några positioner som ska säljas av men jag har inte extremt bråttom då jag redan fört över 76492 kr till bankkontot. En till överföring kommer troligen att ske under September månad så fort registreringen av bankkonto är klart i ISK portföljen. Många försäljningar skedde under nedgångsperioden på Stockholms börsen så månaden är totalt sett på minus igen. :(

Totalt gick min förmögenhet ner med 17767 kr till 373847 kr vilket självklart känns riktigt dåligt. Stora boven i det hela är såklart aktiedepåerna som gick ner ganska mycket i värde samtidigt som jag fortfarande fick lite mindre lön pga pappaledigheten. Jag är fortfarande hemma 4 dagar per månad med min son men detta kommer jag att sluta med så fort han börjar förskolan i Oktober och lönen borde då gå upp till det normala. En positiv nyhet bland allt negativt är att min lön kommer att öka med 3% nästa månad - inga jättesummor men som det är nu känns det bra med det minsta av positiva nyheter.



Resultat Augusti
Avanza KF: 19.170 kr
Kapitalförsäkring: 45.536 kr
Depåkonto: 11.257 kr
ISK: 90.843 kr
Belåning ISK: -0 kr
Totalt portföljvärde: 166.806 kr
Likvider bankkonton: 180.935 kr
Toborrow: 16.106 kr
4Spar konto: 10.000 kr
Totalt värde: 373.847 kr

Insättning KF  Augusti: -76.492 kr
Insättning ISK Augusti: 0
Totalt KF + depå: 75.138 kr
Totalt ISK: 108.000 kr
Totalt Avanza KF: 20.000 kr
Totala insättningar: 203.138 kr

Screenshots på mina portföljer

Kapitalförsäkringen Augusti 2017
ISK Augusti 2017

Sonens portfölj

Sonens portfölj växer och det börjar bli en ansenlig summa för en kille som ännu inte är 1 år fyllda. Just nu ligger totalvärdet på 8181 kr men denna månad är det inte några uppgångar i aktievärden som skapat ökningen utan det är månadsinsättning från min del av barnbidraget som skapat uppgången. Totalt sätt under året ligger han riktigt bra till jämfört med pappas portföljer och hittills i år har han fått en uppgång på 5,18% eller 277 kr. Långsiktigheten i denna portfölj har verkligen gett effekt.

Sonens portfölj Augusti 2017

Denna portfölj har endast sålt en position sedan den startades i början på året och det var Philly Shipyards som såldes i Juli till kursen 89,5 NOK medan kursen idag ligger på 95 NOK. Jag tror dock fortfarande att kursen kommer att gå ner igen till regionen 60-70 NOK de närmaste månaderna och då kommer jag med all sannolikhet att köpa på mig fler både i sonens portfölj och i min.

Under månaden fick han en utdelning på 12,5 kr från SAS preferens aktien och inköp gjordes av 1 aktie i Pandora och 20 aktie i Unlimited Travel Group. Han har fortfarande 637 kr i kassan och jag har lite tankar på att fylla på med mer investmentbolag under september - kanske lite fler Investor?

Jag hoppas att det har gått bättre för er där ute och lycka till!

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. När detta skrivs äger jag äger aktier och certifikat i företag enligt de skärmdumpar som du hittar i detta inlägg.

Bild från Pixabay.