Jag har fortfarande en summa pengar på lite olika bankkonton och det känns ärligt talat väldigt dumt att ha pengar hos banken som knappt inte ger någon ränta. Jag har den senaste månaden försökt hitta alternativ som ger en klart högre ränta.
Tidigare har jag skrivit om preferens aktier och mitt intresse har bara ökat för detta aktieslag. De flesta preferens aktierna ger idag ca 6-10% i direktavkastning där de mest säkra företagen håller sig runt 7%. 7% är såklart bra mycket mer än de 0% som jag idag får från banken men mitt mål är dock att få närmare 10%.
För att uppnå 10% i direktavkastning tänker jag använda mig av knockout lånet hos Nordnet som erbjuder lån med endast 1% i ränta. Min plan är alltså att belåna preferens aktierna för för att få en hävstångseffekt och få upp direktavkastningen till mellan 9 och 10%. Nordnet har dock ganska strikta regler på hur mycket man får låna och beroende på vilken aktie man väljer får man olika belångingsvärde. Ex. Balder preferens har 80% belångingsvärde medan SAS preferens bara har 30%. Detta gör att jag måste välja en portfölj som till största delen består av mer stabila företag och där Nordnet anser risken som lägre. Egentligen väldigt bra för att få ner risken i portföljen och inte frestas av att investera i de mer riskfyllda företagen.
Tanken är att sätta in 100000kr i ett nytt ISK-konto och fördela med nedanstående preferens aktier. Första procent talet anger den ungefärliga direktavkastningen, den andra anger belångingsvärdet och den andra anger dess tänkta andel i portföljen.
Balder 6,4%, 80%, 15%
Klövern 6,9%, 70%, 15%
Hemfosa 6.6%, 70%, 15%
Akelius 6,8%, 50%, 15%
Corem 7,2%, 50%, 15%
SAS 9,7%, 30%, 10%
Pegroco 9,1%, 10%, 5%
Volati 7,3%, 20%, 5%
Amasten 7,4%, 40%, 5%
Nordnet regler för knockout lånet innebär att inget innehav får väga mer än 20% av portföljens värde och att max 40% av belångingsvärdet får användas. När man dock har köpt aktier för det belopp man har lånat kan man belåna även de nya aktierna och så vidare. Detta gör att det är svårt att beräkna hur mycket jag kan belåna portföljen men jag siktar på 40% - 50%.
Utöver startbeloppet på 100000kr tänkte jag eventuellt även lägga till en månadsinbetalning på 2000kr för att verkligen få igång utdelnings maskinen. Denna portfölj är tänkt att drivas vid sidan av min vanliga aktieportfölj i minst ett år så att jag enkelt kan se hur det har gått. Går det bra kommer jag troligen fortsätta flera år framåt.
Risker / nackdelar
Högre avkastning är nästan alltid synonymt med högre risk speciellt då värdet på preferens aktierna kan gå ner och därmed även belångingsvärdet. Vid en sådan situation skulle jag troligen bli tvungen att lägga in mer pengar, återbetala lån med utdelningarna eller tom börja sälja av aktierna.
Jag kan inte få större utdelning än det som gäller idag då denna är förutbestämd och jag kan därmed inte ta del om det skulle gå mycket bättre för företaget.
Högre reporänta kommer troligen att sänka värdet på preferens aktierna men är man långsiktig så borde inte detta vara ett problem. Det är ju den kontinuerliga utdelningen som jag vill ha.
Fördelar
Preferens aktier har en förutbestämd utdelning som för det mesta delas ut per kvartal och denna utdelning har även förtur mot stamaktierna. Väljer företaget att skippa utdelningen för preferens aktierna måste de även betala ränta på de innestående medel.
Går företaget i konkurs har preferens aktierna förtur gentemot stamaktierna och i de flesta fall får man då ut upp till inlösenpriset om det finns medel kvar i bolaget.
Slutsats
Detta är som sagt något jag håller på att planera för och slår jag till kommer jag att öppna ett konto efter årsskiftet. Självklart kommer du då att få följa alla köp, utdelningar och värdeförändringar här i bloggen.
Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering.
Bild från
Pixabay.