lördag 29 september 2018

Månadsrapport September 2019

Detta inlägg är sponsrat och innehåller annonslänkar från Refunder, 4Spar.

Nu är det bara 3 månader kvar på 2018 och här kommer tredje kvartalets sista månadsrapport. September var tyvärr ingen supermånad och min totala förmögenhet gick ner med 5798kr mot föregående månad. Den största orsaken till detta är köpet av flygbiljetter till Vietnam som kostade ca 13000 kr så utan denna kostnad gick förmögenheten upp med mer än 7000 kr. Denna uppgång skedde dock inte pga av uppgångar i aktiekurserna utan förklaringen är kort och gott normalt sparande på lönen.

Det blev flera transaktioner under månaden:
4st Creades á 260,5
2st Creades á 260
20st Cherry á 56,9
2st Lundbergs á 302
2st Lundbergs á 298,6
4st Lundbergs á 298
8st Svolder á 103
Sålt 30st H&M á 141,8

Månadens enda försäljning var resten av mina H&M aktier och nu i backspegeln kan man lugnt säga att jag var lite för tidig och du kan läsa mina säljtankar här.

Största inköpen gjordes i Lundbergs som jag även skrivit om tidigare och detta är ett investmentbolag som jag kan tänka mig fylla på extra mycket nu när den handlas med en rabatt på 5,7%. Det är ingen jumbo rabatt men det är ganska så högt för Lundbergs som brukar handlas med en liten premie istället. Kolla gärna Ibindex.se där du lätt kan se substansrabatterna på Stockholmsbörsens alla investmentbolag.

I början av månaden gjorde jag ett uttag från Refunder på 405kr som jag fått som återbäring på olika köp/erbjudanden och dessa pengar gick som extra insättning till min aktieportfölj. Gratis pengar som nu ska få jobba på med ränta på ränta effekten och förhoppningsvis en bra bit mer pengar de närmaste 10-20 åren.

Resultat September

Totalt portföljvärde: 157.890 kr
Likvider bankkonton: 318.639 kr
Toborrow: 0 kr
4Spar konto: 10.450 kr
Totalt värde: 486.979 kr

Insättning ISK: 4515 kr (varav 405 Refunder (annonslänk))
Totala insättningar: 196.669 kr
(Varav Golfstar + Sushirullen: 9.700 kr)

Jag hoppas ni andra har haft en bättre månad på börsen och fått ökade förmögenheter. För mig är det lite svårare då jag står för större delen av familjens kostnader men jag försöker alltid hitta nya sätt att få in pengar och minsta lilla krona kan vara guld värd med några års sikt.

Casha in bonusar
Genom att klicka på mina värvningslänkar nedan så får du bonusar som gör att du raskt kan öka på din återbäringssumma från Cashbacksidorna.
Refunder - Du får 50kr när du köper för mer än 100kr genom Refunder.
Bonusway - ger dig 100:- i bonus när du har gjort dina första köp.
Cashbackshopping - Får både du och jag 25kr i bonus.
Mybonus - Du 50kr i bonus när du blir medlem och gör dina första köp.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Pixabay.

lördag 22 september 2018

Köpt Lundbergföretagen


Jag fortsätter min planerade väg att köpa mer investmentbolag och idag köpte jag mina första aktier någonsin i Lundbergföretagen. Jag har alltid tvekat att köpa Lundbergföretagen då de har varit för defensiva för mitt tidigare sätt att investera med låga skulder och många fastigheter. Nu när jag har tänkt om till en mer långsiktig investeringsstrategi med en blandning av investmentbolag tycker jag att bolaget äntligen platsar i min portfölj.

Lundbergföretagen är enligt mig ett av de mest defensiva investmentbolagen på stockholmsbörsen men som ändå har gett sina aktieägare en riktigt fin avkastning. De lyckas ståta med en totalavkastning på 15,1% de senaste 15 åren och det är riktigt bra. Hade du investerat 10000kr för 20 år sedan i Lundbergföretagen hade du haft en förmögenhet på ca 137000kr och lyckats öka förmögenheten mer än 13 gånger din initiala investering. Detta gäller såklart om du har återinvesterat utdelningen genom åren.

Lundbergföretagen har som sagt en stor exponering inom fastigheter och dess helägda dotterbolag samt innehavet i Huvudstaden står idag för drygt 40% av substansvärdet vilket enligt mig kan vara en nackdel om det skulle komma en fastighetskrasch. Fastigheterna är dock väldigt lågt belånade så de bör kunna stå emot en nedgång mycket bättre än de flesta andra fastighetsbolagen. Vidare ingår följande bolag i portföljen (% inom parantes = innehavets andel av substansvärdet).

  • Industrivärden (18%) 
  • Holmen (16%)
  • Indutrade (9,6%)
  • Svenska Handelsbanken (6,25%)
  • Sandvik (6%)
  • Skanska (4,6%)
  • Husqvarna (4,3%)
Ett intressant läge är att en större del av substansvärdet ligger i Industrivärden som idag värderas med en substansrabatt på ca 18% medan Lundbergföretagen själv värderas med en rabatt på ca 6,6% vilket innebär att vi får två substansrabatter genom att köpa aktier i Lundbergföretagen.

Lundbergsföretagen är helt klart ett maktbolag och strävar efter att äga kontrollposter i de företag de investerar i. Ex. tycker jag att köpen i Industrivärden var en klockren maktaffär där Lundberg tog makten över en stor del av Sveriges största Industriföretag utan att behöva satsa allt på ett kort.

De har haft en formidabel historisk totalavkastning utan att behöva ta allt för stora risker så jag tycker att detta är ett företag som helt klart platsar i min portfölj, en portfölj som tiden ska viktas om till att till största delen bestå av investmentbolag. Företaget har länge värderats med en premie jämfört med substansvärdet men den senaste tiden värderas Lundbergsföretagen återigen med rabatt på just nu 6,65% vilket var det som vägde över för mig att trycka på köpknappen.

Totalt köpte jag 2st aktier och troligen kommer jag att göra många fler småköp framöver så länge jag kan köpa aktierna med rabatt.

Vad tycker du om Lundbergsföretagen?

Reklam
Casha in bonusar
Genom att klicka på mina värvningslänkar nedan så får du bonusar som gör att du raskt kan öka på din återbäringssumma från Cashbacksidorna. Med cashbacksidorna får du pengar tillbaks när du gör köp online.
Refunder - Du får 50kr när du köper för mer än 100kr genom Refunder.
Bonusway - ger dig 100:- i bonus när du har gjort dina första köp.
Cashbackshopping - Får både du och jag 25kr i bonus.
Mybonus - Du 50kr i bonus när du blir medlem och gör dina första köp.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.


Bild från Pixabay.

måndag 17 september 2018

Sålt mina sista aktier i HM

Detta inlägg är sponsrat och innehåller annonslänkar från Avanza och Refunder.
Idag kom det flera nyheter om HM och slut summan av dessa nyheter blev ett rally som heter duga med en uppgång på 16,6%. Först dök det upp en nyhet om att försäljningstillväxen var på 4% under tredje kvartalet vilket var mer än dubbelt så högt som konsus (1,9%). Strax efter skriver Brittisk press om att HMs huvudägare Stefan Persson har kollat runt för att låna stora mängder pengar som skulle vara öronmärkta till att köpa på sig en ansenlig mängd aktier i HM eller rent av göra ett uppköp av hela bolaget.

Det var dock inte bara glada nyheter utan de skriver även att 4 av HMs största marknader har haft problem med logistiken och detta kommer att påverka resultatet vilket nästan känns som en vinstvarning. Senare på eftermiddagen dök det upp en nyhet om att försäljningen i Tyska klädbutiker gått ner med hela 17% under vecka 37 jämfört med förra året och detta är dåliga nyheter för HM som har en större del av sin försäljning i Tyskland.

Jag har ägt aktier i HM sedan 2011 och inkasserat fina utdelningar under alla dessa år men detta har tyvärr till stor del ätits upp av den stabila nedgång i aktiekursen som vi har sett de senaste åren. I september 2017 valde jag att sälja av en större del av mitt innehav för runt 215kr/aktie och i backspegeln var detta en bra affär. Jag behöll dock 30st aktier då jag alltid tyckt att HM är ett fint bolag och de borde kunna vända på skutan någon gång.

Idag lyfte dock kursen så mycket att jag valde att sälja av de 30 återstående aktierna för 141,8kr/aktie men vi får se om detta var ett smart beslut eller inte. Pengarna kommer troligen att investeras i investmentbolag men jag utesluter inte att jag någon gång i framtiden kommer att köpa aktier i HM igen.

HM är enligt mig fortfarande ett väldigt fint företag som tjänar bra med pengar men de har haft ökande problem under flera år nu och konkurrensen online har bara ökat och ökat. Jag tror dock att HM kommer att lyckas med omställningen men det kommer att ta tid och det kommer att kosta pengar så jag kommer att hålla mig utanför en liten stund.

PS: Nu kan du få återbäring på ditt onlineköp hos HM när du handlar via cashbacksidan Refunder. Du får 1,5% i återbäring och mitt tips är såklart att använda det du sparar till att investera i ex. aktier. Använder du min värvningslänk till Refunder så får både du och jag 50kr i bonus när du handlar för minst 100kr.

Vad tycker du om HMs nuvarande situation? Köper eller säljer du?

Mer info om HM hittar du här. (Annonslänk)

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Pixabay.


onsdag 5 september 2018

405kr från Refunder till aktieköp

Detta inlägg är sponsrat och innehåller annonslänkar från Cashbackshopping, Refunder, Bonusway och Mybonus.
Jag letar ständigt efter nya sätt att spara och tjäna pengar för att kunna utöka mitt sparande i aktier. Återbäring på mina online köp via cashbacksidor är något jag har startat med för några månad sedan och det har redan gett fina summor. Kanske inga enorma summor pengar men många bäckar små kan leda till en fin förmögenhet på långsikt.

Jag började använda mig av Refunder och igår gjorde jag mitt andra uttag som gav 405kr (totalt har jag fått 972 kr utbetalt). Denna summa har jag såklart direkt överfört till min aktieportfölj för att investera i aktier. Planen är att allt sådant som jag kan spara lite extra på ska gå till aktieinvesteringar och då helst till investmentbolag.

Den senaste tiden gjorde jag 2 saker som gav den största återbäringen och det första var att ta ett snabblån med Loanstep som inte kostar något så länge man återbetala inom 14 dagar. Sagt och gjort, jag tog lånet och återbetalade efter några dagar och för besväret fick jag 200kr insatt på mitt Refunder konto.

Det andra var att jag testade ett köp via Mat.se som hade en rabattkod på 175kr om man handlade över 700kr. Denna kod finns fortfarande att ta del av. Utöver detta fick jag det fraktfritt hemlevererat till min dörr + 105kr insatt på mitt Refunder konto. Man kan även se det på ett annat sätt att jag fick 280kr i rabatt på ett köp av mat samt slapp konka och bära på tunga matpåsar. Detta erbjudande gällde bara 1 gång till nya kunder så jag kommer troligen inte att köpa några fler gånger via Mat.se då de är lite dyrare än att köpa direkt i butik.

Jag har ännu inte bestämt vilket investmentbolag som ska köpas in för återbäringen men det lutar åt Creades eller Latour.

Totalt har jag fått följande återbäringar:
Refunder 976,43 (varav utbetalt 972 kr)
Bonusway 42,38 kr
Cashbackshopping 135 kr
Shopbuddies 84 kr
Mybonus 50 kr
Summa: 1287,81 kr (varav utbetalt 972 kr)

All återbäring som jag får utbetalt skickar jag direkt vidare till min aktiedepå för att inhandla aktier och vara öronmärkta till investmentbolagsinvesteringar.

Casha in bonusar
Genom att klicka på mina värvningslänkar nedan så får du bonusar som gör att du raskt kan öka på din återbäringssumma från Cashbacksidorna.
Refunder - Du får 50kr när du köper för mer än 100kr genom Refunder.
Bonusway - ger dig 100:- i bonus när du har gjort dina första köp.
Cashbackshopping - Får både du och jag 25kr i bonus.
Mybonus - Du 50kr i bonus när du blir medlem och gör dina första köp.

Tidigare inlägg i Cashback serien:
Spara 280kr på ditt matköp hos Mat.se 
2 nya Cashbacksidor
Lägesrapport Refunder April
Sidoinkomster - återbäring på mina Internet köp

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Hela detta inlägg är sponsrat av Refunder, Mybonus, Bonusway, Cashbackshopping.

Bild från Pixabay.

söndag 2 september 2018

Creades köpvärd igen?

Detta inlägg är sponsrat och innehåller annonslänkar från Avanza.


Jag satt igår och tittade igenom de olika investmentbolagens substansvärden hos ibindex.se och såg att Creades har gått från en rejäl premie värdering till att nu handlas med nästan 11% rabatt. Det verkar ha skett en rejäl förändring på kort tid och nu tycker jag nog att aktien handlas på riktigt köpvärda nivåer.

Jag har tidigare i Maj köpt 6 aktier i Creades och mitt GAV ligger idag på 275 kr. Nu har aktiekursen sjunkit ännu mer och rabatt ha ökat markant sedan mina tidigare köp. Hade jag haft pengar på kontona skulle jag nog ha köpt på mig fler aktier men som det är nu behöver jag vänta till nästa insättning eller belåna portföljen och göra några mindre köp redan nu.

Jag har tidigare ägt Creades men sålde alla aktier för 308 kr i November 2017 när aktien värderas med en premie på hela 18%. Nu värderas aktien nästan helt tvärt om och det är enligt mig ett köptillfälle jag inte vill missa.

Creades är idag ett blandat investmentbolag där Avanza står för hela 35% av portföljvärdet, Lindab för 15% och Addnode för 10%. Avanzas andel av portföljen tycker jag nog är en aning för hög men jag tror inte att Creades kommer att sälja dessa aktier i första taget då de har varit väldigt långsiktiga i ägandet av detta bolag. Det finns dock gömda värden i Creades onoterade företag och kapitalförvaltning som idag står för 37% av portföljvärdet.

Den onoterade portfölj består bla av ägarandelar i Apotea, Acne Studios, Tink, Kaching, Inet m.m. och här tror jag att det speciellt Acne Studios kan ha betydande övervärden mot det bokförda värdet. Hagströmer har varit en väldigt bra förvaltare och riktigt bra på att hitta bra företag att investera i och jag vill gärna att han förvaltar en del av mitt kapital också.

Så fort jag kan skramla pengar kommer jag nog att börja köpa fler Creades aktier sakta men säkert.

Vad tycker du är Creades köpvärt eller ej?

Mer info om Creades hittar du här. (Annonslänk)

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Creades.


lördag 1 september 2018

Månadsrapport Augusti 2018

Detta inlägg är sponsrat och innehåller annonslänkar från Refunder, 4Spar.

Augusti månad är återigen en månad med en fin ökning av totala värdet och under månaden gick den upp nästan 9993 kr och nådde hela 492777 kr. Jag ligger nu väldigt nära mitt mål om att nå 500000 kr innan årets slut men summan kommer att påverkas starkt negativt om några månader då planen är att köpa in flygbiljetter till Vietnam. Kostnaden lär lätt bli 20-25000 kr så jag får inte dra ner på sparandet om jag ska lyckas nå målet.

Denna månad var det normalt sparande som bidrog till totala värdets uppgång och aktierna hade knappt någon påverkan. Refunder (annonslänk) sparandet gav ingen utbetalning denna månad men jag kollade idag och jag kan redan idag göra en utbetalning på drygt 200 kr. Jag kommer dock att vänta någon vecka till innan jag gör en överföring då det finns några till köp som jag hoppas på ska bli godkända snart. Jag tänker återkomma snart med lite mer ingående detaljer.

Augusti gav inga utdelningar förutom de 1,8kr som jag fick när Kinnevik delade ut sina MTG aktier så inget att hurra för. Hösten innehåller dock utdelningar från flera bolag som ex. Investor, H&M, Svedbergs m.m.


Under månaden köpte jag på mig flera aktier i mina Investmentbolag Latour, Investor, Industrivärden och även i Vostok New Ventures som blir ett nytt bolag i portföljen. Jag köpte även lite fler aktier i Cherry och Catena som jag tycker värderas lite väl lågt just nu. Jag fortsätter att fylla på med fler aktier i mina investmentbolag sakta men säkert och det är såklart även den fortsatta planen till nästa månad också.

Resultat Augusti

Totalt portföljvärde: 156.545 kr
Likvider bankkonton: 325.782 kr
Toborrow: 0 kr
4Spar konto: 10.450 kr
Totalt värde: 492.777 kr

Insättning ISK: 4110 kr (varav 0 Refunder (annonslänk))
Totala insättningar: 192.154 kr
(Varav Golfstar + Sushirullen: 9.700 kr)

Hur gick din Juli månad?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Pixabay.