fredag 14 februari 2020

Latour är troligen börsens bästa investmentbolag men...


Latour är enligt mig ett av de bästa investmentbolagen på den Svenska börsen och har gett sina aktieägare en fenomenal totalavkastning som totalt utklassar index. 2019 blev totalavkastningen inklusive utdelningen hela 39,1% jämfört med index som gav en avkastning på 35%, En överavkastning på 4,1 procentenheter jämfört med index men tittar vi på längre sikt kan vi se att Latour gett en totalavkastning på 193% under 5 år (2013-2018) jämfört med index 47%. Tittar vi på ännu längre sikt sedan Latour startades 1985 till 2018 har de gett en totalavkastning på hela 115000%.

Latour har som sagt gett aktieägarna en fenomenal totalavkastning som få bolag har nått upp till men det finns ett men i denna saga och det är att premie värderingen i Latour är just nu extremt hög och ligger på ca 21%. De senaste 5 åren har Latour värderats länge med premie och ibland kommit ner på rabatt igen men tittar vi längre bak i tiden kan man se att en premie värdering var extremt ovanligt. Personligen tycker jag inte om att betala premie för mina investmentbolag och jag ligger nu still med köp av fler aktier i Latour just nu. Helst vill jag köpa fler aktier i Latour men snålheten i mig sätter tyvärr stopp för detta.

Pengarna får dock inte ligga still i min pensionsfond så jag gör det som min strategi anvisar och det är att köpa de underliggande bolagen istället, så idag blev det köp av Assa Abloy, Nederman, Alimak, Fagerhult och Sweco. De pengar jag tänkt investera i Latour kommer att investeras i de underliggande bolagen tills Latour hamnar i en värdering nära substansvärdet eller handlas med en rabatt. När detta sker kommer jag att börja sälja av de underliggande innehaven och köpa Latour igen.

Just nu äger jag 20st Latour aktier och dessa kommer jag att behålla så länge jag kan. Latour är ändå ett av de bästa investmentbolagen och jag kommer inte att göra som tidigare och sälja av aktier i bolaget.

Bure är ett annat fint investmentbolag som idag värderas med en premie på mer än 10% och som jag tidigare ägde en bunt aktier i. De flesta aktierna sålde jag av när aktiekursen vände till premie men nu i efterhand kan jag säga att jag var lite för snabb på säljknappen. Då bolaget värderas med premie valde jag idag att köpa aktier i de underliggande bolagen Vitrolife och Mycronic. Här gäller samma strategi som med Latour att jag säljer av de underliggande bolagen och köper Bure igen när de värderas med rabatt igen.

Uträkningar av beräknat substansvärde har jag fått från ibindex.se.

Nu till lite egen reklam:
Söker du en redovisningskonsult som likt dig varit egen företagare under många år så är du välkommen att kontakta mig genom kommentar fältet nedan eller DM på Twitter. Jag erbjuder både fast pris och tim pris till låga priser. Jag kan hålla låga priser då jag sköter allt digitalt och jobbar hemifrån utan dyra lokal kostnader. Jag kan ta emot kunder från hela Sverige. www.sweweb.nu.


Gratis Aktiehandel (Annons)
 • Avanza erbjuder courtagefri (gratis) handel i aktier för alla nya kunder som har ett depåvärde på mindre än 50000 kr hos Avanza. Avanza var mitt första konto med courtagefri handel men nu ligger depåvärdet på drygt 42000 kr och därför kommer inga flera insättningar att göras på detta konto. Starta här en gratis ISK depå hos Avanza. (annonslänk)
 • Nordnet erbjuder gratis handel i aktier så länge depåvärdet är mindre än 80000kr. Jag har tyvärr varit kund hos Nordnet i många år så jag kunde inte ta del av detta erbjudande. Öppna ett gratis ISK hos Nordnet här. (annonslänk)

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Latour.

2 kommentarer:

 1. Smart köpa underliggande vid premievärdering. Enda nackdelen är att man missar deras onoterade Latour Industries.

  Industrivärden och Svolder är ännu lättare att replikera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart en nackdel med att jag missar den onoterade delen. Jag hoppas Latour kommer ner i värdering så att jag kan köpa aktier igen.

   Radera