tisdag 24 mars 2020

Vad händer med utdelningarna?


Corona viruset har satt skräck på hela världen men det är inte bara sjukvården och de sjuka som fått problem utan hela ekonomin verkar ha tagit rejält med skada. Aktiekurserna har p.g.a. denna utveckling gått ner rejält och ingen vet såklart när det kan vända igen. Företagen lider när större delen av världen sätts i karantän och de närmaste kvartalsrapporterna lär vara ganska dyster läsning.

En annan effekt av det hela är ett en mängd företag har valt att dra in på utdelningen eller att senarelägga det till senare i år. Idag gick ex. Finansinspektionen ut med ett brev till banker och finansinstitut om att de vill att utdelningen senareläggs eller slopas helt i år för att säkerställa bankernas balansräkningar. Handelsbanken verkar vara först med ett svar där de väljer att senarelägga utdelningen.

Länk till FIs brev: https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/03/24/fi-forvantar-banker-kreditmarknadsbolag-stoppar-utdelningar.html

Utdelning är något som jag tycker om att få och ger ett fint kassaflöde till min portfölj utöver mina egna månadsinsättningar. Planen är dock att aldrig ta ut några utdelningar från portföljen utan istället återinvestera det i mina investmentbolag så för mig spelar utdelningarna egentligen ingen direkt roll i det stora hela.

Annons: Savr - Fonder för upp till hälften av avgiften jämfört med Avanza och Nordnet.

Jag förväntar mig att fler och fler bolag kommer att slopa eller senarelägga sina utdelningar och den stora frågan för mig är vad kommer investmentbolagen att göra. Jag har aldrig varit med om att ett investmentbolag slopar sin redan rekommenderade utdelning så det kommer verkligen att bli intressant att se vad de kommer att göra framöver. Personligen tror jag att något enstaka investmentbolag kommer att dra ner eller slopa sin utdelning i år (ok räknar man in Ratos som ett investmentbolag så är de först med halverad utdelning) och det vore kanske en bra idé nu när aktiekurserna har gått ner i rasande fart. Enligt mig är det ett perfekt läge för investmentbolagen att göra det de är bäst på och det är att investera aktieägarnas pengar. Utdelningarna kan därmed lika bra ligga kvar i investmentbolagen och förhoppningsvis ge oss aktieägare en rejäl överavkastning på långsikt.

Vilka investmentbolag tror du kommer att slopa eller ändra på sina utdelningsförslag?

Min strategi är dock utstakad och det är att köpa flera aktier i de investmentbolag som jag tycker värderas med rabatt och jag har tidigare satt in mer pengar i pensionsfonden än planerat och du kan läsa mer om det här.

Nu till lite egen reklam:
Söker du en redovisningskonsult som likt dig varit egen företagare under många år så är du välkommen att kontakta mig genom kommentar fältet nedan eller DM på Twitter. Jag erbjuder både fast pris och tim pris till låga priser. Jag kan hålla låga priser då jag sköter allt digitalt och jobbar hemifrån utan dyra lokal kostnader. Jag kan ta emot kunder från hela Sverige. www.sweweb.nu. ex. På tjänster är bokföring, löner, moms, deklarationer, bokslut, årsredovisningar och mycket mer.Gratis Aktiehandel (Annons)
  • Avanza erbjuder courtagefri (gratis) handel i aktier för alla nya kunder som har ett depåvärde på mindre än 50000 kr hos Avanza. Avanza var mitt första konto med courtagefri handel men nu ligger depåvärdet på drygt 42000 kr och därför kommer inga flera insättningar att göras på detta konto. Starta här en gratis ISK depå hos Avanza. (annonslänk)
  • Nordnet erbjuder gratis handel i aktier så länge depåvärdet är mindre än 80000kr. Jag har tyvärr varit kund hos Nordnet i många år så jag kunde inte ta del av detta erbjudande. Öppna ett gratis ISK hos Nordnet här. (annonslänk)

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Pixabay.


1 kommentar: