lördag 20 januari 2018

Öresund delar ut Bilia och MQ

Öresund kom igår ut med sin bokslutskommuniké för 2017 och som väntat har utvecklingen i år varit ganska dålig. Substansvärdet steg med endast 6% mot index som steg 9,5% vilket är 3,5 procentenheter mindre än index. Historiskt sett har Öresund klarat att överprestera rejält mot index men vissa år har det gått sämre. Öresund investerar på långsikt så jag tycker att man ska kolla upp hur bolaget har presterat historiskt för att få ett hum om hur det kan gå på långsikt.

Kommunikén gav dock en glad nyhet och det är att de delar ut 1st Bilia och 1st MQ aktie för varje 10 Öresund aktie. De skippar kontantutdelningen och ger istället ut aktier i två bolag som bla Mats Qviberg anser vara bra bolag att äga på långsikt.

Idag äger jag äger jag 30st aktier i Bilia och 35 aktier i Öresund men inga aktier i MQ. Planen är att utöka mina Öresund aktier med minst 5st till innan utdelningen och då borde jag få 4st Bilia och 4st MQ aktier. Denna utdelningen kommer alltså att utöka antalet företag i min portfölj med ett och MQ blir då en ny långsiktig placering för mig om än värdemässigt väldigt liten sådan.

Öresund har flera gånger tidigare delat ut aktier i bolag istället för kontantutdelning och de som har behållit dessa aktier har fått en väldigt bra utveckling i bolag som ex. Skistar, Bilia, Fabege, Creades med flera.

Öresund värderas just nu med 10% premie mot substansvärdet vilket är historiskt väldigt högt även om jag anser att de är värda en liten premie. Planen är att vänta in en mindre rekyl nedåt innan jag köper på mig flera aktier. Jag har ju någon månad på mig innan utdelningen sker.

Öresund kommer jag att äga under väldigt lång tid och med tiden räknar jag med att de kommer att dela ut fler aktier i bolag som de anser är bra att äga på långsikt.

Äger du aktier i Öresund och vad tycker du om utdelningen?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i Öresund, Bilia, Skistar.

Bild från Investment AB Öresund.

2 kommentarer:

  1. Jag äger några Öresund och tycker också den är för dyr för att öka mer. Jag kommer sälja både Bilia och MQ då det är för små innehav men o andra sidan äger jag sedan länge 10 MQ aktier för att få gå på årstämman som ligger väldigt nära till hands (missar tyvärr årets stämma). Utdelningen känns allmänt som ett smart sätt att omallokera sina bolag och gagna ägare. Samtliga investmentbolag ska man äga på längre sikt då det är omöjligt för dem att alltid slå index.

    SvaraRadera
  2. Hej Ruter!
    Tack för din kommentar. Äger man inte många aktier i Öresund så blir det ju väldigt små poster som man får utdelat. Jag kommer dock att behålla båda bolagen som delas ut och låta dem ligga i depån.
    Håller med dig investmentbolag ska man äga på långsikt och låta dem förhoppningsvis ge oss en bättre avkastning.

    SvaraRadera