Miljon Måls spartips

Detta inlägg är sponsrat av Elskling, Compricer, Kortio, Refunder, Bonusway och innehåller annonslänkar.

För att kunna investera pengar måste man ha pengar och förutom att öka lönen så är det viktigt att spara pengar och sänka sina kostnader. På denna sida kommer jag att samla alla tips om hur du kan spara pengar och därmed få mer över till att investera i ex. aktier. Jag kommer även att lägga upp länkar till inlägg där jag skriver lite mer ingående om varje tips. Sidan kommer därmed att utökas och förändras kontinuerligt när jag hittar nya spartips. Lägg gärna en kommentar om du saknar något spartips på listan.


 1. Byt Elleverantör:Elräkningen är kanske inte så gigantisk stor men om du räknar ut hur mycket du betalar under ett helt år så blir nog summan ganska så stor. Flera tusenlappar är nog det normala och här är det ett perfekt tillfälle att få ner kostnaderna genom att byta avtal hos den elleverantör du har idag eller genom att byta till en helt ny elleverantör. Du kan enkelt söka och se vilken elleverantör som erbjuder det bästa avtalet för dig genom Elskling eller Compricer.

  Har du ett avtal idag som har anvisats dig bör du kolla upp med din elleverantör om du kan byta till ett nytt avtal då de avtal som anvisas är automatiskt väldigt dåliga för dig.

  Byte av elleverantör bör lätt kunna spara dig flera 100-lappar per år.
 2. Använd tygpåsar:När du handlar i affären brukar de flesta köpa på sig 1 eller flera plastpåsar för att få hem alla varor. Köp istället en eller flera bättre tygpåsar eller liknande som du använder om och om igen när du handlar i butikerna. En plastpåse kan lätt kosta 3kr/st och om vi leker med tanken att du köper 5 påsar per vecka (många köper nog fler än så) blir detta 780 kr/år. Använder du som mig dessa påsar till att samla soporna så rekommenderar jag dig att istället köpa billiga avfallspåsar som brukar kosta 0,5-1kr/st.

  Detta spartips bör kunna spara dig mer än 500kr/år och förutom att utöka dina besparingar hjälper du även till att förbättra miljön.
 3. Använd Cashbacksidor:Cashbacksidor har nu funnits några år i Sverige och enkelt beskrivet är det sidor på nätet som ger dig pengar tillbaks när du handlar genom deras sida. Ex. om du hittar en fin tröja på Åhlens och tänker köpa den i butik så bör du stoppa dig en sekund. Gör köpet online via ex. Refunder så får du hela 6% tillbaks in till ditt bankkonto. Du köper fortfarande från Åhlens och det är samma tröja men du får nu tillbaks 6%.

  Cashback sidorna har 100-tals företag som du kan handla från som ex. CDON, Zalando, Ellos, Adlibris, Hotels.com, Mrjet och många fler. Mitt tips är att endast använda cashbacksidorna när du ändå har tänkt köpa något och börja inte överkonsumera bara för att få återbäring.

  Använder du min affiliate länk till Refunder så får både du och jag 50:- när du har handlat för 100:-.

  En annan sida är Bonusway som ger dig 100:- i bonus när du blir medlem genom att klicka på min Bonusway affiliate länk och gör ditt första köp.

  Ett till tips är att använda dig av flera olika cashbacksidor och casha in på de bonusar du får samt kolla vem som ger bäst återbäring beroende på köpet.

  Hur mycket du kan spara med cashbacksidor är svårt att säga då det beror på hur mycket du konsumerar genom de olika butikerna. Men lågt räknat bör du kunna få in 200kr per månad vilket blir hela 2400kr/år. Pengar som du ändå aldrig skulle ha fått om du inte använde dig av cashbacksidorna.
 4. Byt kreditkort:Jag är helt emot att låna för att konsumera men det finns faktiskt kreditkort som inte kostar något så länge du betalar din faktura i tid och som utöver detta även ger återbäring i form av pengar.

  Kortio är en bra sida där du lätt kan jämföra mellan många olika kreditkort och se vilka kostnader de har och vilka bonusar/försäkringar som de erbjuder. Välj såklart det som passar just dig bäst men mitt tips är att välja ett som inte har någon årsavgift och som ändå erbjuder bonus/återbäring på alla dina köp.

  Ett kort jag själv har valt att byta till är Preem mastercard som kostar 0:- i årsavgift och ger 0,5% bonus på nästan alla köp.

  Ett tips är att använda dig av ett kreditkort som ger dig återbäring tillsammans med cashbacksidorna enligt ovan så får du dubbel återbäring på dina online köp.

  De flesta av oss spenderar nog mer än 6000kr/månad på mat, kläder, resor, nöjen m.m. så totalt bör du kunna få 360kr tillbaks per år om din komsumtion ligger på drygt 6000:-/månaden. Tänk även på att ditt nuvarande kreditkort tar kanske en årsavgift på 300kr så i detta fall kan sparandet uppgå till 660kr istället.
 5. Sluta röka:
  Om du röker så tycker jag att det är något du bör försöka sluta med. För det första är det dåligt för din hälsa och för det andra så är det riktigt dåligt för din ekonomi. Vi kan ta ett exempel där ett paket cigaretter kostar 55kr och 1 paket konsumeras per dag, under 1 år blir kostnaden för detta 20075 kr. Detta är en enorm summa som egentligen är ännu större om du istället skulle ha investerat pengarna på börsen. Så gör dig själv en tjänst och sluta redan idag.
 6. Gå med i kundklubbar:
  Nästan alla livsmedelsbutiker har kundklubbar och de flesta är gratis att bli medlem i. Genom att bli medlem kommer du att få erbjudanden som bara gäller medlemmar och många gånger får du även rabattkuponger som bör kunna sänka dina matkostnader med flera hundralappar under ett år. Ex. ger Citygross ungefär en gång per månad en kupong med 10% rabatt och självklart använder jag denna till att storhandla mer på en gång. Dock försöker jag se till att köpa varor som de har på kampanj så att jag får rea på rea.

  Använd kreditkort enligt tips 4 och få även återbäring på dina köp. 
 7. Ta med kaffe hemifrån:
  Köper du idag ditt kaffe i caféer eller i pressbyrån/7 eleven så är mitt tips att dra ner på detta rejält. Brygg kaffe hemma istället och ta med dig eller om du kan drick kaffe som kanske ditt arbete erbjuder. En kopp kaffe i ett café kan lätt kosta 30kr per mugg och om vi gör ett litet räkne exempel där du köper kaffe 5 gånger i veckan så blir det 150:-/veckan eller hela 7800kr/år. Självklart kostar bryggkaffe några kronor att köpa in men drar du av ex 1200kr/år för detta så har du fortfarande sparat 6600kr under ett år. Detta är helt klart en stor summa som du istället kan använda till att investera eller kanske finansiera en resa någonstans varmt.
 8. Gå ur Kyrkan:
  Spara 2839 kr per år vid en bruttolön på 25000 kr om du går ut ur Svenska kyrkan. Pengar som med tiden och rätt investerat kan bli stora pengar. 


Min strategi i sparandet är många bäckar små som tillsammans kommer att bli stora summor. Allt jag sparar på tipsen ovan går direkt till att investera i aktier istället, framförallt månadssparande i Svenska investmentbolag. En artikel om sparande i investmentbolag har jag tänkt skriva lite längre fram.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Pixabay.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar