söndag 19 november 2017

Ny strategi inför 2018

Nu fattas det bara några veckor kvar innan 2017 tar slut och 2018 tar vid. Jag har under året testat många olika investerings strategier både på lång- och kortsikt. Mitt resultat har dock minst sagt varit väldigt dålig och det är dags att spika den strategi jag tänker använda mig av under 2018 och förhoppningsvis under många år framöver.

Jag kommer att gå över till långsiktig investering och dela upp det i två olika strategier. Investeringarna kommer troligen att bli lite tråkigare men förhoppningsvis med mycket mindre risk än vad jag tidigare har haft.

1. Investmentbolag

Jag har tidigare skrivit om mina investeringar i 4st olika investmentbolag, Creades, Öresund, Latour och Investor och du kan läsa mer om det här. Tanken är ungefär som då att investera 2000 kr/mån fördelat på dessa 4 investmentbolag men helst ska köpen göras när bolagen handlas med rabatt mot substansvärdet eller en aning premie.

Bolagen ska ägas på mycket långsikt men skulle aktiekursen bli för hög (aktiekursen mer än 10% högre än substansvärdet) så kan innehavet säljas av. När kursen går ner i närheten eller under substansvärdet igen ska pengarna återigen användas för att köpa aktier i samma bolag. Återinvesteringen görs stegvis förutom om rabatten skulle bli stor, då en större summa kan återinvesteras direkt.

Jag har tidigare sålt av Latour och Creades då aktiekursen gick långt över substansvärdet men nu har kurserna börjat gå ner igen så snart kan det vara dags att återigen köpa in mig i bolagen. På detta sätt borde jag kunna utöka totalavkastningen mot om jag skulle ha behållt aktierna oavsett substanspremie.

Utdelningen ska återinvesteras i samma bolag så att ränta på ränta effekten kan göra sitt.

Annons:

2. Utdelningsbolag

Jag kommer att skapa en lista på bolag med hög utdelning som jag kan tänka mig äga under mycket långsikt. Direktavkastningen ska vara mer än 2,5% men helst mer än 5%.

Varje månad investeras 2000 kr i bolag på listan som har haft en tillfällig nedgång (endast om inga allt för negativa nyheter har dykt upp) eller som ser ut att vara lågt värderade för tillfället.

Utdelningen ska så långt det går återinvesteras i samma bolag. Gäller endast när utdelningen uppgår till minst annars kan utdelningarna investeras i andra bolag på listan.

Om värderingen blir mycket högre än vad som historiskt har gällt för företaget kan innehavet säljas för att investeras i andra lägre värderade bolag på listan.

Listan med utdelningsbolag kommer att uppdateras kontinuerligt men tanken är att den ska innehålla 15-30 olika bolag. Jag återkommer när jag har skapat listan.

Min förhoppning är att mina nya regler ska hjälpa mig att bli mer långsiktig och mer kontinuerlig i mina investeringar. Reglerna och insättningarna kommer att börja gälla Januari 2018 och jag kommer att lägga in automatiska insättningar så att jag inte glömmer någon månad. Min nettolön ligger på runt 20000 kr/mån så en insättning på 4000 kr/mån är ca 20% av lönen.

Just nu har jag flera investeringar som är längre swing trades och när dessa är sålda kommer pengarna att fördelas lika mellan investmentbolagen och utdelningsbolagen. Tanken är att kapitalförsäkringen ska ska primärt innehålla investmentbolagen och ISK innehålla utdelningsbolagen. Dock kommer det att ligga andra bolag i portföljerna som kommer att få ligga kvar då jag inte vill spendera på courtage i onödan.

Jag kan även tänka mig att köpa in andra bolag men då ska pengarna inte tas från månadsinsättningen utan från kassan och detta bör endast göras när en större nedgång har skett på börsen.

För att hjälpa mig hålla koll på investmentbolagens substansvärden håller jag på att skapa nya verktyg för att beräkna substansrabatt och substanspremien. Planen är att kanske skapa en helt ny sida för investmentbolag och jag återkommer längre fram om hur de går med detta projekt.

Jag har även uppdaterat sidan Strategier och Mål med de nya reglerna.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i Öresund, Creades, Investor, Latour.

Bild från Pixabay.

2 kommentarer:

  1. Intressant. Jag investerar själv på börsen. Mitt mål är också miljonen och har kommit en bra bit i alla fall. Har ungefär samma taktik som du.

    SvaraRadera
  2. Hej Konst!
    Jag hoppas på att denna strategi ska bli riktigt bra på långsikt och ge en bra avkastning.
    Lycka till med investeringarna.

    SvaraRadera