måndag 30 april 2018

Creades äntligen med rabatt


Creades är investmentbolaget som jag tidigare räknat som ett av mina 4 kärninnehav inom investmentbolag. Aktiekursen gick dock rejält upp förra året och handlades långt över substansvärdet, jag valde då att sälja av mitt innehav och invänta att aktiekursen skulle gå ner en bit men detta hände dock inte.

Idag kollade jag dock upp IBIndex.se och till min förvåning handlas Creades just nu med rabatt. Jag försökte på mig ett mindre köp idag men till min andra förvåning så stängde börsen kl 13:00 idag så det blev tyvärr inget köp. Förhoppningen är att kursen inte rusar för snabbt på onsdagen så att jag hinner göra ett köp till substansrabatt. Tyvärr är likviditeten ganska så låg i portföljerna så det lär blir några mindre köp.

Creades aktiekurs har en tendens att hoppa upp och ned väldigt snabbt så det kan hända att jag gör en lite mer kortsiktig affär med en del av innehavet som jag eventuellt hinner köpa på mig på onsdag.

Creades är ett s.k. blandat investmentbolag som har aktier i både noterade och onoterade bolag vilket gör att det kan finnas dolda värden i de onoterade innehaven som ex. Acne studios, Apotea, Katching mm. Ett litet problem med Creades är att Avanza har en väldigt stor andel av bolagets portfölj och står idag för hela 36% av Creades portfölj. Jag har tidigare skrivit att de borde dela ut en del av Avanza innehavet till Creades aktieägare men så blev inte fallet under 2018 men detta kan dock hända någon gång i framtiden. Likt Öresund har Creades en tradition av att dela ut en del av sina aktieinnehav istället för pengar och de som har valt att behålla innehaven har hittills gjort väldigt lyckade affärer.

Öresund delade i år ut Bilia och MQ aktier till mig och dessa ska jag försöka behålla under lång tid. Båda bolaget delar ut väldigt bra varje år och är värderade ganska lågt om man räknar på bla P/E-talet. Öresund värderas dock till drygt 8% premie så jag har valt att vänta med att köpa på mig fler aktier tills en dipp kommer. Det gäller att ha lite tålamod vilket är väldigt viktigt att ha vid långsiktig investering.

Tillbaka till Creades så kan jag även nämna att de även äger större andelar i bolag som Note, Addnode och Lindab. Creades har haft en väldigt fin historik och gett sina aktieägare en riktigt bra avkastning som ligger klart högre än index så för mig platsar bolaget in som ett långsiktigt innhave i min portfölj. Men man vill ju självklart inte köpa in sig allt för dyrt.

Trevlig Valborg!

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. När detta skrivs äger jag äger inga aktier i Creades men jag äger aktier i Bilia, MQ och Öresund.

Bild från Creades.

2 kommentarer:

 1. Gillar Creades med! Just att Avanza utgör en stor del av substansen ser även jag som ett problem, men jag tror att detta kommer lösa sig på sikt.

  Har själv köpt lite till premium, men jag har målsättningen att äga långsiktigt och då är det inte lika viktigt. Men helst köper man till rabatt helt klart.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis med tiden kommer det nog att jämna ut sig i portföljen när nya investeringar görs.

   Radera