tisdag 22 oktober 2019

Det börjar röra sig i Öresund


Det har inte gått så jättebra för investmentbolaget Öresund den senaste tiden och om man kollar deras senaste rapport så har de verkligen underpresterat jämfört med index där substansvärdet har ökat med 0,2% jämfört med index som har ökat med hela 23%. Detta är riktigt dåligt och är ganska ovanligt för Öresund då de historiskt sett har utklassat index. Aktiekursen har dock börjat röra sig uppåt igen den senaste veckan och just nu ligger mitt innehav på plus igen.

Enligt rapporten är förklaringen till det dåliga resultat att Öresund trott på en konjunktur nedgång och därmed gått över till att äga företag som är mindre konjunktur känsliga samt byggt upp en kassa. Jag vet inte riktigt om jag kan godkänna denna förklaring då även konjunktur okänsliga företag har gått upp i den starka Stockholmsbörsen. Kassan har ökat en aning med drygt 100 miljoner kr till 514 miljoner kr eller lite drygt 9% av substansvärdet.

Förklaringen är såklart att flera investeringar har gått dåligt den senaste tiden som Catena Media, Attendo, Bulten och  Bahnhof medan andra innehav har gått bra. Det jag också kan se är att Öresund har fortsatt sälja av aktier i bolag som gått riktigt bra i år som ex. Fabege och Svolder vilket också är innehav som de har ägt under en lång tid. Istället har de köpt aktier i ex. Leo Vegas, Attendo, Bahnhof, Bilia m.m. vilket hittills inte har gått så bra.Det verkar dock som att Öresund har börjat investera mer och mer i vårt grannland Norge då de under kvartalet köpt in större andelar i de två Norska bolagen Storebrand och NRC group. Det kommer att bli väldigt intressant att se hur det kommer att gå med dessa investeringar. Norska investeringar står nu för hela 808 miljoner kr eller drygt 14% av substansvärdet.

Mitt förtroende för att företaget och Mats Qviberg ska ge mig en överavkastning har dock inte minskat då de har haft en så fin historisk utveckling och jag räknar med att de kommer att fortsätta med det. Jag ser denna nedgång som en temporär svacka och hoppas på att de kommer tillbaka till att ge oss klart bättre resultat. Jag flera gånger tidigare skrivit att jag är troligen en av världens sämsta stockpickers så jag har valt att nästan helt gå över till investmentbolag investeringar istället. Min sparhorisont är lång och sträcker sig till min förhoppningsvis framtida pension vid 60 år vilket innebär drygt 19 år dit. Jag väljer att fortsätta lite på Mats Qviberg och låter en ganska stor andel av min pensionsfond vara investerad i Öresund.

Öresund har haft en lång historik av att dela ut aktier från sina underliggande innehav och de som har behållit dessa aktier har gjort en riktigt bra affär (förutom MQ såklart). Jag misstänker att de kommer att fortsätta dela ut aktier även i framtiden och min pensionsfond kommer då att innehålla många andra bolag än bara investmentbolag. Jag tycker att detta är ett intressant sätt att vidga portföljen och förhoppningsvis ska det ge en överavkastning på ungefär samma sätt som det har gjort historiskt sätt.

Vad tycker du om Öresund?


Gratis Aktiehandel (Annons)
  • Avanza erbjuder courtagefri (gratis) handel i aktier för alla nya kunder som har ett depåvärde på mindre än 50000 kr hos Avanza. Avanza var mitt första konto med courtagefri handel men nu ligger depåvärdet på drygt 42000 kr och därför kommer inga flera insättningar att göras på detta konto. Starta här en gratis ISK depå hos Avanza. (annonslänk)
  • Nordnet erbjuder gratis handel i aktier så länge depåvärdet är mindre än 80000kr. Jag har tyvärr varit kund hos Nordnet i många år så jag kunde inte ta del av detta erbjudande. Öppna ett gratis ISK hos Nordnet här. (annonslänk)
  • Degiro erbjuder gratis handel i aktier så länge depåvärdet är mindre än 1 miljon kr och här jag nyss öppnat ett konto och börjat köpa aktier. Max 5 affärer får göras per dag för att slippa courtage. Pappersarbetet för att starta ett konto här är extremt jobbigt men när det väl är gjort har det ändå fungerat ok. Appen och hemsidan ligger långt efter vad Nordnet och Avanza gör men för långsiktig investering fungerar det ändå ok. Jag använder mig av Avanza appen för att hålla koll på orderdjup och nyheter medan jag gör köpen i Degiro. Öppna ett gratis konto hos Degiro här. (annonslänk)

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från www.oresund.se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar