tisdag 25 augusti 2020

Nytt investmentbolag till Pensionsfonden

De flesta investmentbolagen börjar nu värderas med en klart mindre rabatt eller högre premie än vad som har varit normalt de senaste 5 åren och det känns lite som att investmentbolagen är lite för "inne" just nu. Detta gör att jag inte längre kan köpa investmentbolagen med klar rabatt och jag har därför fortsatt köpa i de underliggande företagen istället. Kassan är dock rekordstor just nu och jag har febrilt tittat runt för att hitta något annat att investera i.

I mitt sökande hittade jag ett investmentbolag som har ett väldigt långt namn och som många troligen aldrig skulle tro var ett investmentbolag och det heter Byggmästare Anders J Ahlström Holding. Det första jag trodde var att det var ett litet byggbolag men så är inte fallet utan det är ett ganska nytt investmentbolag som startade med en stor kassa och har lite smått börjat investera dessa pengar. De verkar dock redan idag ha lite intressant företag som kanske kan bli något om några år men för mig så är rabatten mot substansvärdet viktigt. 

Anlita mig som redovisningskonsult:
Söker du en redovisningskonsult som likt dig varit egen företagare under många år så är du välkommen att kontakta mig genom kommentar fältet nedan eller DM på Twitter. Jag erbjuder både fast pris och tim pris till låga priser. Jag kan hålla låga priser då jag sköter allt digitalt och jobbar hemifrån utan dyra lokal kostnader. Jag kan ta emot kunder från hela Sverige. www.sweweb.nu. ex. på tjänster är bokföring, löner, moms, deklarationer, bokslut, årsredovisningar och mycket mer.

Om du vill testa att öppna ett kostnadsfritt ISK fondkonto hos SAVR så kan du lätt göra det via min värvningslänk.  (Annonslänk)

Kollar vi på senaste delårsrapporten så var substansvärdet 154kr/aktie och kassan stod för hela 52% av detta värde. När detta skrivs ligger aktiekursen på 131,5kr så rabatten är idag 22,5kr eller 14,6% vilket inte kan anses vara den högsta rabatten men substansvärdet var det som gällde 31/3 och det har hänt en del på börsen sedan dess. 26% av portföljen innehåller noterade bolag medan kassan är som sagt 52% och onoterade står för resterande del. Den noterade delen bör vi kunna lista ut genom att räkna lite så här kommer min väldigt enkla uträkning av Byggmästare Anders J Ahlström Holdings substansvärde just nu. Talet inom parentes representerar värdet av respektive aktiepost 31/3 2020.

20,6% av Green Landscaping 271 Mkr (191 Mkr)
18% av Infrea 98 Mkr (63 Mkr)
2,7% av Azelio 46 Mkr (21 Mkr)
Totalt övervärde: 140 Mkr eller 21 kr/aktie

Med denna väldigt enkla uträkning kan vi se att substansvärdet borde ligga på ca 175kr/aktie idag vilket ger en rabatt på 43,5kr eller ca 25%. Rabatten ser genast mycket bättre ut och till det kommer de onoterade som står för ca 22% av portföljen som inte går att räkna ut vad de är värderade idag. 

De onoterade bolagen

Team Olivia - Omsorgsbolag
Fasticon - Tjänster som rekrytering och utbildning inom fastighetsbranschen
Volta Trucks - Utvecklar en ny eldriven lastbil. Kanske nästa Tesla för lastbilar? :)
Safe Life - Säljer livräddande produkter med tillhörande utbildning.
Ge-Te Media - är ett nytt inköp som äger SDR utdelare av reklam och Mitt-i tidningarna. De köpte 45% av bolaget för 25 Mkr som omsätter ca 850 Mkr. Ser bra ut på pappret men jag undrar hur det kommer att gå med gammel media i framtiden?

Byggmästare Anders J Ahlström Holding har flera innehav som jag tycker är väldigt intressanta som Infrea, Team Olivia och Green Landscaping samt Volta Trucks som anser jag är en väldigt fin krydda i portföljen som antingen kan bli något stort eller inget alls. De äger idag 37,3% av Volta Trucks som står för ca 4% av det totala substansvärdet så risken är inte jättestor här men vinsten kan bli väldigt fin om de nya el lastbilarna skulle slå igenom.

Självklart fortsätter jag att investera i mina andra investmentbolag och dess underliggande bolag men jag har gjort det med lite extra tillförsikt just nu. Troligen är detta dåligt gjort på långsikt men jag är tydligen för snål att köpa aktier som värderas högre än vad de gjort historiskt sett. Framtiden får tyvärr visa svaret om vad som var rätt eller fel väg. 

Jag har köpt totalt 20st aktier i Byggmästare Anders J Ahlström Holding och jag kommer troligen att köpa fler aktier men även syssla med lite småtrading då det ibland kan skilja sig några kr mellan köpa och säljare.

Vad tycker du om bolaget?


Gratis Aktiehandel (Annons)
 • Avanza erbjuder courtagefri (gratis) handel i aktier för alla nya kunder som har ett depåvärde på mindre än 50000 kr hos Avanza. Avanza var mitt första konto med courtagefri handel men nu ligger depåvärdet på drygt 42000 kr och därför kommer inga flera insättningar att göras på detta konto. Starta här en gratis ISK depå hos Avanza. (annonslänk)
 • Nordnet erbjuder gratis handel i aktier så länge depåvärdet är mindre än 80000kr. Jag har tyvärr varit kund hos Nordnet i många år så jag kunde inte ta del av detta erbjudande. Öppna ett gratis ISK hos Nordnet här. (annonslänk)

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Pixabay.

2 kommentarer:

 1. Haha. Det låter verkligen inte som ett investbolag måste jag säga. Jag hade faktiskt inte koll på det bolaget alls innan.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag håller med dig Aktiepappa. De borde ha bytt namnet när de ändra inriktning på bolaget.

   Radera