söndag 21 mars 2021

De osäljbara


En gång i tiden var planen att min pensionsfond skulle vara extra enkel och tråkig. Jag skulle köpa investmentbolag och äga dom länge. Med tiden har jag dock sakta men säkert dragit ut på reglerna och portföljen är nu minst sagt blivit spretig. 

Det är dags att dra mig i kragen och rätta till felen. Min nya regel bli nu att skapa en lista på investmentbolag som jag klassar som osäljbara, som jag endast får köpa och inte sälja. 

Det kommer att bli lite som att samla aktier och lägga dom på hög, en hög som med tiden kommer att bli större och större. Utdelningar kommer också att hjälpa till att få denna hög att växa sig allt större.

Undantag finns såklart även för denna regel och det vore om det skulle bli en stor förändring i investmentbolaget. Exempelvis om Lundbergföretagen skulle ändra sin affärsidé från dagens till att investera i Baltiska jordbruk, ja då får jag ändå anse att jag då måste tänka om innehavet.

3 bolag kommer nu att få plats på listan och det blir:

Lundbergföretagen
Latour
Investor 

Behöver ditt företag hjälp med bokföringen?

Söker du en redovisningskonsult som likt dig varit egen företagare under många år så är du välkommen att kontakta mig genom kommentar fältet nedan eller DM på Twitter. Jag erbjuder både fast pris och tim pris till låga priser. Jag kan hålla låga priser då jag sköter allt digitalt och jobbar hemifrån utan dyra lokal kostnader. Jag kan ta emot kunder från hela Sverige. www.sweweb.nu. ex. på tjänster är bokföring, löner, moms, deklarationer, bokslut, årsredovisningar och mycket mer.

Framöver blir det endast köp i dessa investmentbolag och inga sälj. Investor har jag idag en ganska stor position i medan det är små andelar i de andra två. Förklaringen till detta är att Latour och Lundbergföretagen länge har värderats med premie och då brukar jag ligga lågt med köp och sålde även av en del när premien blev högre. Nu i efterhand kan man säga att det vore bättre att bara ha behållit aktierna i investmentbolagen och det är även därför som jag ändrar på strategin.

Jag äger dock väldigt mycket underliggande bolag till Latour och Lundbergföretagen men nu när Lundbergföretagen värderas till rabatt så kommer jag att sakta men säkert allokera om till att äga investmentbolaget istället. 

Vilka investmentbolag investerar du i?


Gratis Aktiehandel (Annons)
  • Avanza erbjuder courtagefri (gratis) handel i aktier för alla nya kunder som har ett depåvärde på mindre än 50000 kr hos Avanza. Avanza var mitt första konto med courtagefri handel men nu ligger depåvärdet på drygt 42000 kr och därför kommer inga flera insättningar att göras på detta konto. Starta här en gratis ISK depå hos Avanza. (annonslänk)

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bilder från pixabay.com.

2 kommentarer: