måndag 20 mars 2017

Ambea Börsnotering


Idag släpptes prospektet inför Amebas börsintroduktion och då detta är ett företag inom omsorgstjänster tror jag att det långsiktigt kan vara en bra investering. Det kommer att emitteras 2666667 aktier och totalt kommer det att finnas 67616556 aktier som får en teckningskurs på 75kr. Bolaget får därmed ett totalt värde på ca 5,07 miljarder kronor.

Jag har hunnit skumma igenom prospektet och här nedan skriver jag + och - för aktien.

+ Företag inom omsorg och äldrevård där framtiden ser mycket ljus ut då vi blir bara äldre och äldre.
+ EBITA resultat för 2016 var 456 miljoner kronor mot 301 miljoner kronor för 2015.
+ Marknaden i Sverige ligger på ca 137 miljarder kronor medan Ambea omsätter 5 miljarder kronor så företaget har bara börjat skrapa lite på potentialen. Ambea erbjuder även tjänster i Norge så marknaden för Ambeas tjänster är mycket större än så.
+ Öresund med Mats Qviberg har valt att investera i bolaget.

- Politiska läget: Regeringen vill begränsa vinstuttaget i alla vårdbolag så detta när något som är väldigt negativt för Ambea. Dock verkar det som att regeringen inte kan få igenom sina förslag då oppositionen är helt emot förslaget.
- Resultatet på sista raden efter skatt visar endast 128 miljoner kronor
- Goodwill på ca 3,5 miljarder kronor eller hela 65% av balansräkningen och en stor långfristig skuld på ca 2,1 miljarder kronor. Större delen av denna skuld ska refinansieras och frågan är vilken ränta som bolaget måste betala och vad detta innebär för det redan låga resultatet.

Jag tycker att bolaget säljs lite väl dyrt med ett P/E-tal på 39,6 om man räknar med resultat efter skatt eller 11,1 om man räknar på EBITA resultatet. Den stora Goodwill posten känns inte så jättebra och det kan alltid finnas en risk att de måste göra en större nedskrivning som kan driva ner det egna kapitalet till minus. Det positiva är såklart att omsorgs marknaden är enorm och det finns en stor tillväxt potential både organiskt och via förvärv så framtiden kan bli riktigt bra om de sköter sina kort rätt.

Öresund med Mats Qviberg agerar som ankarinvesterare och detta anser jag vara väldigt positivt då de har en historik av att göra väldigt bra investeringar. Då vi pga utvecklingen inom vård och medicin får en befolkning som lever allt längre tror jag ändå att Ambea kan bli ett mycket större företag än vad det är idag bara inte regeringen får för sig att lägga käppar i hjulet.

Jag ligger just nu 50/50 om jag ska teckna eller inte och jag kommer nog att vänta några dagar och se vad andra tycker om företaget. Skriv gärna en kommentar vad du tycker om Ambea och om du kommer du att teckna Ambea aktier?

Teckningen för allmänheten pågår 21-29 Mars och handelsstart beräknas till den 31:a Mars.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag är just nu inga aktier i Ambea och har ännu inte bestämt mig om jag ska teckna mig i emissionen.

1 kommentar:

  1. Håller med om högt pe-tal. Kärninvesterarna står bara för 15% av aktierna, känns lite men kanske inte spelar större roll?
    Kommer förmodligen tecken men känner mig lite skeptisk.

    SvaraRadera