tisdag 18 april 2017

Hur gör man om man behöver pengar snabbt? (sponsrat innehåll)

Hela detta inlägg är sponsrat av STK Finans AB och Lånemäklaren.se.

När man försöker bli rik på att investera sina pengar på ett smart sätt så handlar det i många fall om att tänka långsiktigt och inte göra några förhastade beslut. Med en miljon som mål bör man alltså inte investera i riskfyllda möjligheter. Det är mer som att spela ett parti schack än att spela fia med knuff - man planerar flera steg i förväg och anpassar sin strategi efter börsens förändringar.

Ibland finns det dock en möjlighet som kräver snabba cash, vare sig det är en investeringschans, en oväntad kostnad/räkning eller bara en bra deal som man måste vara snabb för att utnyttja. Ett positivt exempel kan vara om ett företags börsvärde tankar, men du är helt säker på att det kommer att stiga igen – kanske ett företag gjorde en publicitetsblunder eller dylikt. Ett negativt exempel är om taket på huset ramlar in, eller ett rör spricker.

Har du stoppat pengar i madrassen (eller bankkontot) så är det en bra flytande resurs, men om du har investerat majoriteten av dina tillgångar blir de svårare att komma åt. Man vill ju inte sälja av alla sina aktier innan de har ökat tillräckligt i värde utan en vettig anledning. På grund av det är det bra att ha andra tillgångar.

Att köpa ett hus kan vara en väldigt bra investering i sig, men i det här fallet är det bland det sämsta, eftersom pengarna blir ”inlåsta” väldigt länge. Så frågan är: Hur gör man om man saknar likvida medel när ett gyllene tillfälle uppstår? Valutor och ädla metaller är ett alternativ som ofta går att casha ut snabbt utan stor förlust (eller rent av med vinst), vare sig det är bitcoin eller guld.

Det finns faktiskt bra alternativ för dig som behöver låna pengar snabbt också, även utan säkerhet. Hur mycket som går att låna per tillfälle kan variera beroende på hur din ekonomi ser ut, var du ansöker om lånet och vilken typ av lån du ansöker om. Vissa sorters lån kan endast användas för särskilda ändamål (t.ex. ett bolån).

Naturligtvis finns det alltid en risk med att ta ett lån, så se till att din ekonomi är tillräckligt bra först, eller om det finns andra alternativ. Har du fortfarande kvar gamla mynt så kan du använda Riksbankens myntkarta för att hitta det närmaste stället att sätta in mynten på. Töm spargrisen nu, för de slutar vara giltiga som valuta efter den 30:e juni 2017.

Ett mer desperat men mer givande förslag är att ha loppmarknad och sälja bort allt som du inte vill ha kvar längre, det kan vara hjärtekrossande i stunden, men väl värt det i längden att tömma garaget på gammalt skräp och få kontanter i handen istället. Har du fortfarande kvar alla gamla CD-skivor, DVD-filmer, spel och sådant så lär du bli förvånad över hur många som fortfarande vill ha de gamla formaten.

Det blir dock förmodligen inga jättesummor. Om du ansöker om ett så kallat privatlån, eller blancolån, så kan du i många fall låna upp till 500.000 kr utan krav på säkerhet. För att maximera chansen att bli godkänd – och dessutom kunna få så mycket som möjligt – är det bra att använda en lånemäklare som ansöker hos flera banker åt dig. Du återbetalar lånet i amorteringar (delbetalningar), plus ränta och eventuella avgifter.

Fördelarna är att man kan få pengarna snabbt och att pengarna är till för konsumtion, så du kan spendera dem på i princip vad som helst. Din kreditvärdighet beror på flera olika faktorer, så som hur många lån du har tagit tidigare, om du har fått betalningsanmärkningar (särskilt nyligen), din inkomst och dina övriga tillgångar (t.ex. fastigheter).

Ett annat alternativ är att extraknäcka som frilansare, barnvakt eller vad som helst, men även om det kan betala bra så är det en liten summa åt gången. I det här fallet vore det bättre för att betala tillbaka lånet istället. Det går att göra allt från att skriva artiklar till att hyra ut ett extra sovrum för att tjäna pengar via internet nu för tiden, så varför inte utnyttja alla resurser?

Ett vanligt finansiellt råd är att ha åtminstone 6 månaders utgifter på ett sparkonto, även om räntan är lägre än andra möjliga investeringar. Det är en slags försäkring i sig mot de typer av problem som kan behöva pengar snabbt, men betydligt svårare att göra. När man vet att pengarna bara sitter där är det svårt att låta bli att använda dem.

Har du bättre förslag på hur man kan få tag på pengar snabbt när det behövs så får du gärna lämna en kommentar. Detta är endast tankar som cirkulerar och världen ser väldigt annorlunda ut idag än för bara tio år sedan, till exempel kan man gott säga att cash inte längre är kung. Vi får fler möjligheter, men även fler problem och fler konkurrenter i en globaliserad ekonomi.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering.

Hela detta inlägg är sponsrat av STK Finans AB och Lånemäklaren.se.

Bild från Pixabay.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar