måndag 18 september 2017

Indexfond månadssparande?

Har du läst min blogg tidigare så kan du nog snabbt konstatera att min track record har varit minst sagt dålig sedan starten i November och jag håller nu på att sakta men säkert gå tillbaka till långsiktiga investeringar.

Jag har tidigare skrivit om att jag börjat månadsspara i 4 investmentbolag som alla historiskt sett har lyckats prestera bättre än index. En tanke jag har gnetat på de senaste veckorna är att kanske börja månadsspara en del i indexfonder. Med en indexfond kommer jag att lyckas ungefär lika bra som index utan att behöva tänka på vilka företag som kan lyckas på långsikt och troligen också med mycket mindre risk.

Ett problem är dock att det kan lätt bli tråkigt att investera i indexfonder då jag kommer inte få några utdelningar och det blir därmed mindre återinvesteringar. Kort sagt mycket mindre för mig att göra och jag låter då marknaden helt ta över mitt jobb. 

Annons:


Att ha en mindre del av mitt sparande i indexfonder tycker jag ändå kan vara en riktigt bra idé och jag har därför gjort en första investering med 500 kr i Nordnets Superfond Sverige. Jag valde denna fond då den inte har några avgifter och i det riktigt långa loppet kan detta avara extremt viktigt för min totalavkastning.

Jag kommer som sagt att börja investera väldigt smått och jag har ännu inte bestämt mig om jag ska börja månadsspara eller ej. 

Vad tycker du? Är indexssparande eller sparande direkt i aktier bäst? Eller tycker du att en kombination av de två är bättre?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. 

Bild från Pixabay.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Det låtet som en utmärkt plan
  Ett förslag ifrån mig.
  20% index fonder
  30% investmentbolag
  20% utdelningsaktier
  15% preferensaktier
  15% räntefonder
  Köp aktierlite varje månad i olika företag med utdelningar.
  När börsen börjar gå ner ordentligt.Tar du ut från ränte-fonderna och köper i olika omgångar.Det svåraste av allt sälj inte utdelningsaktierna om inte något väldigt oväntat händer.Om du tycker att aktierna gått upp väldigt mycket så sälj av max 20 % och för över i räntefondet direkt.Annars är risken för mig att man handlar direkt när man har pengarna tillgängliga
  Mvh Långsiktig rik nordnet

  SvaraRadera
 2. Hej Jesper!
  Tack för en riktigt bra idé. Jag har gjort en liten omstart där jag sakta men säkert går över till långsiktigt sparande.

  SvaraRadera