onsdag 20 september 2017

Catena Media köper igen

Catena Media är ett bolag som jag har följt länge och investerat i då och då. Här kan du läsa ett av mina tidigare inlägg om Catena Media.

Catena Media är ett bolag inom affilliate marketing för Casino och betting företag, de har webbsidor med innehåll som slussar vidare spelare till olika spelbolag och som tack får de stora provisioner för varje spelare. Bolaget visar en väldigt kraftig tillväxt både organiskt och via bra förvärv.

Idag kom nyheten om att de har förvärvat ett Japanskt bolag för 5,5 miljoner dollar eller ca 44 miljoner kronor. Detta är ett bolag som har intäkter på 350000 Euro per kvartal eller 13,36 miljoner kronor per år och ger en rörelsemarginal på ca 80% eller 10,7 miljoner kronor per år. Catena Media betalar alltså ca 4,11 gånger rörelsevinsten vilket måste betraktas som extremt lågt speciellt när de tänker integrera sina befintliga Japanska domäner med det nya teamet i Japan.

Catena Media har gjort många förvärv med minst liknande eller ännu bättre nyckeltal vilket visar att de kan växa väldigt snabbt och har lyckats väl med att integrera dessa i koncernen.Börskursen har dock inte alls gått så bra de senaste månaderna och förklaringen är att de valde att gå över till vinstdelning istället för att få en klumpsumma för varje ny kund som de lyckas få till de olika spelbolagen. Detta gör att intäkterna kommer att gå ner en aning de närmaste kvartalen (eller rättare sagt mindre tillväxt än tänkt) men också att intäkterna kommer att bli klart högre i det längre perspektivet. För varje spelare som de rekryterar så får de en andel av den spelarens insättningar så länge de spelar istället för en klumpsumma direkt och sedan inget mer. Detta tror jag inte att marknaden har förstått och det lär därmed ta tid innan kursen börjar vandra uppåt igen.

Några dagar sedan kom dock kalldusch nr 2 när flera av storägarna valde att sälja av en mindre del av deras aktier i Catena Media. Detta är självklart mycket negativt för ett företag som redan låg i nedgångsspiral och kursen gick ner och har fortsatt ner en aning.

Idag slutade kursen på 77 kr och jag valde att köpa på mig en mindre post med 20 aktier á 77,75kr men jag ägde redan sen tidigare mini futures i mitt Avanza konto. Dessa minis ligger på rejält minus men jag tror att kursen borde vända uppåt igen snart. Dagens köp betraktar jag som långsiktigt och jag kan eventuellt tänka mig att köp på mig fler den närmaste tiden. Minis var något jag höll på med mycket för någon månad sedan då jag mest höll på med kortsiktig handel men detta är något jag kommer att dra ner på rejält och istället ska jag koncentrera mig på att äga aktier under långsikt.

På långsikt tror jag att Catena Media kan tjäna bra mycket mer pengar än vad de gör idag och troligen bli den största affilliate aktören inom spelbranschen globalt sett.

Vad tycker du om Catena Media?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. 

Bild från Pixabay.

4 kommentarer:

 1. "..och förklaringen är att de valde att gå över till vinstdelning istället för att få en klumpsumma för varje ny kund som de lyckas få till de olika spelbolagen."

  Sväljer man det ledningen säger med hull och hår är det så. Marknaden tror uppenbarligen inte på det, och OM det är så är det oseriöst att inte meddela marknaden om denna strategiomläggning när den väl sker. Klart aktiepåverkande och ska då meddelas marknaden.

  Än värre blir det när en av storägarna som just sålt säger i börspodden:

  "Det såldes bara 2 miljoner aktier i den här försäljningen medan efterfrågan var mycket högre. Och vi valde att sälja mindre men att verkligen sälja till dom som vi ville ha in i bolaget."

  De ville sälja 2-3 miljoner aktier enligt PM:et som föregick bookbuildingen, men fick bara 2 miljoner sålda trots en stor rabatt. Stor efterfrågan???

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren.
  Jag håller med dig om att de borde ha skickat ut en pressrelease när de gjorde omläggningen istället för att vänta till kvartalsrapporten.

  Storägarnas försäljning var extremt otajmat och där tycker jag att de kunde ha väntat en tid till.

  Jag har själv hållit på med affilliate marketing men i en extremt mindre omfattning och att ta del av en kunds livsintäkter är klart bättre en en klumpsumma direkt. Di får då ett jämnare kassaflöde och i längden borde det ge mer pengar per kund.

  SvaraRadera
 3. Vore intressant om du kunde utveckla dina erfarenheter om affiliates. Hur mkt fick du i klumpsumma, hur mkt fick du för intäktsdelning osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Halle!
   Min erfarenhet av spelbranschen är väldigt liten men jag har länge hållit på i datingbranchen som fungerar snarlikt. Det är dock små pengar vi pratar om då jag har haft heltidsjobb och familj att ta hand om.
   Vad man får beror på vad företaget erbjuder så det kan variera markant. I dating har det dock varit att man kanske fått 90-200kr i klumpsumma när de registrerar sig eller runt 50% av livstidsintäkterna. Per månad får man då ca 100-150kr per kund. Behöver nog skriva ett inlägg för att gå in mer på det.

   Radera