söndag 7 februari 2021

Stor investering i Spiltan


Många investmentbolag värderas enligt mig just nu klart högre än historiskt sett så jag bestämde mig att äntligen göra en investering i investmentbolaget Spiltan. Jag har länge följt bolaget/klubben men av någon anledning inte investerat. Troligen då jag alltid fått känslan att tåget har redan gått förbi men nu slog jag till.

Courtaget är väldigt högt på Pepins så det fick bli en klart större investering än vad jag brukar göra. Totalt köpte jag 100 aktier i Spiltan för 17650kr och tanken är att dom ska ägas under mycket långsikt. Då de inte är börs noterade blev jag tvungen att ta pengar från mitt bankkonto för att betala köpet och därmed har årets insättningar till pensionsfonden ökat rejält mot planerat. Eventuellt kommer jag att avbryta 1-2 månaders insättningar men allt beror på om det finns något annat köpvärt därute.

Spiltan värderas just nu med en rabatt på ca 31% enligt ibindex.se vilket är klart högst bland de större investmentbolagen. Rabatten är förståelig då Paradox innehavet står för drygt 60% av substansvärdet men Paradox är ett fint bolag som år efter år har visat tillväxt och bra vinster så det kanske inte så dåligt att ha en så stor andel.

Spiltan äger dock många andra mindre placeringar som kan vara riktigt bra men den största potentialen ser jag inom Spiltan fonder som jag tror kan värderas högre än hela Spiltan om några år. Spiltan fonder visar en fenomenal tillväxt med stora vinster och jag tror att denna tillväxt kommer att fortsätta flera år framöver. Spiltan äger 80% av Spiltan fonder och värderar andelen till endast 360 miljoner kr, ett värde som jag tycker är rejält i underkant.

Behöver ditt företag hjälp med bokföringen?

Söker du en redovisningskonsult som likt dig varit egen företagare under många år så är du välkommen att kontakta mig genom kommentar fältet nedan eller DM på Twitter. Jag erbjuder både fast pris och tim pris till låga priser. Jag kan hålla låga priser då jag sköter allt digitalt och jobbar hemifrån utan dyra lokal kostnader. Jag kan ta emot kunder från hela Sverige. www.sweweb.nu. ex. på tjänster är bokföring, löner, moms, deklarationer, bokslut, årsredovisningar och mycket mer.

Mitt velande i att köpa Spiltan har gjort att jag har missat den enorma värdestegring som skett speciellt med tanke på att jag hade planer på att köpa aktien när Millenium trilogin kom ut och Spiltan värderades runt 6kr (600kr innan splitten). En rejäl miss på avkastning då aktien idag står på 174kr. Bättre sent än aldrig så nu kan jag äntlingen titulera mig själv som stolt aktieägare i Spiltan!

Äger du aktier i Spiltan och vad tycker du om bolaget?


Gratis Aktiehandel (Annons)
  • Avanza erbjuder courtagefri (gratis) handel i aktier för alla nya kunder som har ett depåvärde på mindre än 50000 kr hos Avanza. Avanza var mitt första konto med courtagefri handel men nu ligger depåvärdet på drygt 42000 kr och därför kommer inga flera insättningar att göras på detta konto. Starta här en gratis ISK depå hos Avanza. (annonslänk)

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bilder från pixabay.com.

7 kommentarer:

  1. Härligt!
    Jag har varit ägare i snart 2 år. Varit med på en stämma.

    Nöjd investerare.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du varit med om en fin resa PB?. Hur var stämman? Har hört att den ska vara riktigt bra.

      Radera
    2. Ja det går inte att klaga på utveckling under dessa knappa 2 år.

      Det var toppenkul, ser framemot att åka nästa gång. Hoppas det kan bli nästa år för iår blir det såklart inget.

      Mvh PB?

      Radera
    3. Jo i år kan det bli lite svårt men vi får hoppas på nästa år. 🙂

      Radera
  2. Här är också en nybliven Spiltanägare, köpte första under hösten och så nu igen under våren.

    Det tar verkligen emot med det höga courtaget. Sen måste man ju skatta på vinsten också, så de måste verkligen överprestera för att vara värda det i denna lågräntemiljö.

    Men jag gillar verkligen deras innehav, så efter alldeles för lång tvekan slog jag till.

    SvaraRadera
  3. Ett fint bolag! Jag har ägt mina aktier i Spiltan sedan 2012 och har därmed varit med om en fantastisk resa.

    Jag sålde 5% av aktierna när de hade ett erbjudande om inlösen för aktieägarna, men annars har jag suttit still i båten. Jag har inga kortsiktiga planer på att sälja även om det helt klart är mitt största innehav i portföljen.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en fantastiskt resa med riktigt bra avkastning. Vi får hoppas på att de Spiltan lyckas lika bra i framtiden också.

      Radera