söndag 24 februari 2019

Creades bokslut 2018


Creades fortsätter att investera i onoterade bolag och äger bla andelar i Tink, Apotea, Katching och Acne. Acne är dock under försäljning och Creades kommer att få in 372 miljoner kr inom de närmaste månaderna. De äger även andelar i ett antal mindre bolag som redovisas under övriga onoterade innehav. Bland de onoterade bolagen kan det finnas godbitar som kan ge bra avkastning med tiden men det gör det också svårare att värdera substansvärdet dag för dag.
Totackastningen var väldigt bra under 2018 och de lyckades ge 14% i totalavkastning till oss aktieägare mot index som endast presterade -4% - alltså 18 procentenheter mer än index. Creades var tidigare en del av Öresund så för att se den historiska totalavkastningen måste man kolla hur det har gått för Öresund.

Creades har trots sina många onoterade innehav en väldigt koncentrerad portfölj där det största innehavet Avanza står hela 35% av substansvärdet. Detta anser jag är en väldigt hög andel för endast ett bolag, ett bolag som också värderas ganska högt för tillfället. Pga detta kommer jag inte tillåta att Creades tar en allt för stor andel av portföljen så att min riskspridning inte blir allt för liten. Creades har dock historiskt gett en fenomenal totalavkastning så självklart ska den finnas med i portföljen.  Istället satsar jag just nu mer i Öresund, Lundbergföretagen och Svolder. Alla inklusive Creades har gett en väldigt bra historisk totalavkastning.

MiljonMåls spartips hittar du här.

Nedanstående är en annons:
Casha in bonusar
Genom att klicka på mina värvningslänkar nedan så får du bonusar som gör att du raskt kan öka på din återbäringssumma från Cashbacksidorna.
Refunder - Du får 50kr när du köper för mer än 100kr genom Refunder.
Bonusway - ger dig 100:- i bonus när du har gjort dina första köp.
Cashbackshopping - Får både du och jag 25kr i bonus.
Mybonus - Du 50kr i bonus när du blir medlem och gör dina första köp.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från www.creades.se.2 kommentarer:

 1. Creades är intressant men håller med dig om att Avanza väger för tungt och tyvärr känns inte aktien så billig i dagsläget.

  Kom ihåg att länka till Reward Network också.

  https://www.rewardnetwork.se/auth/signup?referral=196Eou

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, Då Avanza har en så stor del av portföljen och värderas ganska högt kan man nog säga att Creades kanske inte värderas med rabatt just nu.

   Radera