lördag 2 februari 2019

Stora förändringar inkl. Januari rapporten

Ni som följer min blogg har nog märkt att jag har haft väldigt mycket pengar på sparkontot och dessa pengar var öronmärkta till ett hus/mark köp här i Sverige eller Vietnam. Efter mer än 2 år av velande fram och tillbaka har vi bestämt oss att köpa mark i Vietnam.

Detta köp kommer dock att kräva mycket mer än de kontanter jag har haft på banken och innebär att en stor del aktieportföljen måste säljas av. Resten av köpeskillingen kommer min fru att stå för inklusive lite lån från hennes vänner och släktingar.

Vi har haft stora diskussioner om vårt framtida sparande där min fru vill att vi investerar i mark och egendomar medan jag vill investera på aktiemarknaden istället. Jag har försökt förklara det goda med att få utdelningar varje år samt ränta på ränta effekten men det har inte varit så lätt.

Tillslut har vi sagt att max 460.000kr från mina tillgångar går till mark köpet medan resten ska behållas i aktier och buffert. Då detta är större delen av min förmögenhet innebär detta en stor förändring för min ekonomi och praktiskt taget en nystart för mitt sparande. 300.000 kr har redan förts över till en bank i Vietnam och resten beräknas skickas så fort ett skarpt kontrakt har skrivits. Som tur är räntan väldigt hög för bankkonton i Vietnam och vi bör kunna få en ränta på 6-7% medans vi väntar på att allt ska bli klart.

Jag kommer att ta tillfället i akt och slimma min portfölj rejält och praktiskt taget helt gå över till min investmentbolag strategi. Till en början kommer jag att behålla min portfölj hos Avanza då jag fortfarande har avgiftsfritt hos dem. Vidare håller jag på att öppna ett konto hos Degiro då de har courtage fritt så länge man har ett portföljvärde minde än en miljon. Att slippa courtage kostnaderna under flera år borde kunna ge en fin boost för ränta på ränta effekten.

Senaste 2 veckorna har jag börjat sälja av lite innehav och hittills har jag sålt allt i ICA, Latour, Genesis IT och Time People group. Jag har även stoppat mina automatiska månadsinsättningar temporärt tills jag har bättre koll på vad jag kan behålla eller måste sälja av. Onödigt att ge staten mer skatteintäkter när jag snart ändå kommer att ta ut en stor del av värdet från kontona. Min portföljsida är inte särskilt uppdaterad och planen är att uppdatera den så fort utförsäljningarna är klara.

Annons:
Använder du min Vimla värvningslänk och tecknar ett billigt abonnemang med dem får både du och jag 10kr/rabatt i månaden så länge vi är kunder hos Vimla. Du kan sedan göra samma sak med dina vänner och släktningar och eventuellt komma ner till 0kr/mån för ditt Vimla mobilabonnemang.

Resultat Januari

Totalt portföljvärde: 166.677 kr
Likvider bankkonton: 371.962 kr
4Spar konto: 10.928 kr
Summa: 549.567 kr
Markköp Vietnam: -460.000 kr
Totalt värde: 89.567 kr

Insättning ISK: 0 kr
Totala insättningar: 209.099 kr
(Varav Golfstar + Sushirullen: 9.700 kr)

Som du kan se av uträkningen ovan så kommer jag att ha kvar lite mer än 89.000 kr när markköpet blir klar men denna summa blir mindre då mina innehav i Golfstar och Sushirullen är onoterade och går inte att sälja just nu. Totalt kan jag alltså räkna med att behålla drygt 79.000 kr och tanken är att minst 40.000-50.000 kr ska behållas i kontanter som en buffert och resten ska investeras i aktier.

Nästa månad hoppas jag på att kunna återuppta mina månadsinsättningar igen på 4.638 kr och om allt stämmer på bankkontona kommer jag även att sätta in Januari månads insättningen också. Då det blir enormt stora förändringar kommer jag att nollställa all statistik och börja om mitt sparande från början igen. Denna gång kommer jag att koncentrera mig på investmentbolag och de strategier som jag har skrivit om tidigare.

På ett sätt känns det lite tråkigt att sälja av de portföljer som jag har byggt upp under 2 års tid men som jag hela tiden skrivit i min mål sida så har vi alltid planerat på att köpa mark och bygga hus i Vietnam och nu slår vi till och börjar första etappen i detta projekt. Min uppgörelse med min fru innebär också att allt sparande i aktier fr.o.m. nu inte ska röras och ska ligga kvar tills vi bestämmer oss att gå i förtids pension, vilket beräknas ske när jag fyller 60 år eller om 20 år. Planen är att utdelningarna från min aktieportfölj ska kunna livnära mig och min fru i Vietnam tills vi får vår vanliga pension och efter det ska utdelningarna ge oss en mycket fin och behaglig pension så länge vi lever.

Min investmentbolags strategi är väldigt passiv och innebär att jag kan avvara tid till andra verksamheter och min familj såklart. Självklart ska man tänka på sin framtid men framför allt ska man tänka på nuet och ha roligt med sin familj.

Ta vara på er alla där ute och njut av livet idag och i framtiden!

MiljonMåls spartips hittar du här.

Casha in bonusar
Genom att klicka på mina värvningslänkar nedan så får du bonusar som gör att du raskt kan öka på din återbäringssumma från Cashbacksidorna. Nästan som Gratis pengar!
Refunder - Du får 50kr när du köper för mer än 100kr genom Refunder.
Bonusway - ger dig 100:- i bonus när du har gjort dina första köp.
Cashbackshopping - Får både du och jag 25kr i bonus.
Mybonus - Du får 50kr i bonus när du blir medlem och gör dina första köp.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i de bolag som är upplagda här.

Bild från Pixabay.

5 kommentarer:

 1. Oj!!! Spännande med Vietnam, det får du gärna göra fler inlägg om i framtiden.

  Mvh / K
  https://kollpakontot.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Koll på kontot.
   Detta blir självklart inte något avslut på bloggen utan endast en stor förändring av privatekonomin. Strategin och målet ligger kvar och planen är såklart att skriva om min familjs resa framöver. Mycket om investmentbolag kommer att bli framöver. :)

   Radera
 2. Hej!
  Jättespännande ju.
  Ska bli kul att följa, Är det bara mark ni köper alltså. Vad räknar ni med att det kostar att bygga hus?

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?
   Jo det är riktigt roligt att börja vårt markköp. Marken kommer att kosta ca 700-800000 kr för ca 100kvm. marken är riktigt dyr i Vietnam då det är så många som bor där och de flesta vill äga mark trots låg lön. Att bygga ett hus kan kosta 300-400000 kr så det kommer ta några år av sparande innan vi kan börja bygga. Min fru har dock kanske hittat lite billigare mark runt 400000 kr som ligger längre bort men hon är tycker fortfarande de dyrare markerna är bättre i längden.

   Intresset verkar vara större än vad jag trodde om markköpet så kanske får det bli en artikelserie om detta lilla äventyr.

   Radera
  2. Oj. Ja det var dyrt för en liten markbit. Det trodde jag inte.

   Låter riktigt spännande att följa. Kör en artikelserie.

   Mvh PB?

   Radera