söndag 4 december 2016

Köpt Axfood

Under veckan som gick har jag gjort några mindre köp och ett större inköp. Den större investeringen gjorde jag i Axfood och köpte 60st aktier till kursen 134,8 eller totalt 8108kr. En ganska så stor investering med tanke på hur stor portföljen är.

Axfood är en av de större livsmedelskedjorna i Sverige och äger bla Willys, Hemköp, Dagab mm. Det är ett stabilt företag som erbjuder tillväxt och en hög direktavkastning på ca 4% (räknar med 5,5 kr/aktie i utdelning 2016) och jag anser att det är ett perfekt tillägg till min strategi att mest ha stabila aktier med hög utdelning. Kursen har den senaste tiden gått ner en aning från toppen på 164kr och jag räknar inte med några särskilda stora kursrörelser i denna aktie. Detta innehav kommer jag istället att behålla under lång tid och tanken är att utdelningen ska investeras tillbaka i företaget. Skulle kursen dock gå ner en bit mer så kan jag tänka mig att investera ännu mer från mina månatliga insättningar.


Innan jag gjorde köpet stod valet mellan ICA och Axfood där ICA har ett P/E-tal på 13 och en direktavkastning på 3,71% medan Axfood har ett P/E-tal på 18 och en direktavkastning på 4%. ICA är lite billigare men ger lite mindre utdelningar men då Axfood är det mindre företaget tror jag att Axfood kommer att ha en högre tillväxt än det mer mognare ICA. Det finns troligen mer saker att göra i Axfood för att förbättra lönsamheten och jag satsar på Axfood kommer att långsiktigt ha en högre tillväxt än ICA. Jag räknar med Axfood kommer att ha en fortsatt utdelningstillväxt under åren och förhoppningsvis några extra utdelningar med tiden.

Vilket företag tycker du är bäst långsiktigt? ICA eller Axfood?

Bild från http://www.axfood.se/

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i Axfood.

2 kommentarer:

  1. Kulattspara på Shareville skrev att min tidigare beräkning av direktavkastning ingick en extra utdelning för 2016 på 4kr/aktie och denna lär inte komma igen till nästa år. Jag har därför ändrat i inlägget men räknar nu med att de höjer den ordinarie utdelning från 5kr till 5,5kr/aktie. Mycket lägre direktavkastning än vad jag först hade trott men ändå klart högre än bankräntan. Tack Kulattspara för att du rättade till mig.

    SvaraRadera
  2. Det är större skillnad mellan ICA och Axfood än man till en början tror. ICA är en livsmedelsdistributör UTAN egna butiker. De bedriver verksamhet i Sverige och utomlands. De äger även en del andra förslag som exempelvis Hemtex. Axfood är en distributör med egna butiker under flera varumärken.
    Jag tror att det är många som missat dessa stora skillnader...

    SvaraRadera